Guide til Marrakech #3 – På opdagelse i Medinaen

I denne her sidste guide til Marrakech vil jeg egentlig bare dele lidt forskellige stemningsbilleder fra byen. Særligt fra medinaen. Du kan læse mine to andre guides til byen her og her.  For her kan man virkelig rende på de fineste kulørte gårde, og følge med helt på tætteste hånd når de lokale marrokanere får deres hverdag til at glide. Der bliver handlet brød, pudset sko og syet tæpper og marrokopuder i lange baner. De ældre mænd sidder på små taburetter og drikker the, mens andre sælger tæpper og dadler.

Guide til Marrakech

Et kulørt hamam for mænd gemt inde i medinaen.

Guide til Marrakech

Guide til Marrakech

En smuk facade til et riad.

Guide til Marrakech

Kraftige farver på væggene!

Guide til Marrakech

Der bliver solgt brød i lange baner rundt omkring i medinaen.

Guide til Marrakech

Husk at der i vintermånederne tit er ret så billige flybilletter til Marrakech og Marokko generel, hvis man nu har overvejet at tage en lille get away til Nordafrika, det kan i hvert fald anbefales.

Guide til Marrakech #2 – Seværdigheder

Min guide til Marrakech – Seværdigheder

Nu vil jeg komme med lidt anbefalinger til forskellige seværdigheder i Marrakech. Du kan læse min første guide til Marrakech her, hvor jeg anbefaler forskellige spisesteder. Men hvis du har en tur til Marrakech i radaren så er du kommet til det helt rette sted, ellers kan du også bare læse med og nyde de, hvis jeg selv skal sige det, ret fine billeder. For Marrakech er som nævnt før, en virkelig smuk by. Der er så mange fine gulve og vægge, at man har lyst til at fotografere alt hvad man ser. Det er virkelig en fryd for øjet. Total Insta-worthy by!

Jardin Majorelle

Rue Yves Saint Laurent، Marrakesh 40090

Jeg vil lægge ud med at anbefale total top-attraktion no. 1 i Marrakech. Nemlig Jardin Majorelle, Yve Saint Laurents gamle ferieresidens. Til dem der ikke ved hvem han er, er han en nu afdød fransk modedesigner. Oprindeligt er huset og haven designet og opbygget af den franske kunstner Jacques Majorelle, men efter hans død i midten af det 20. århundrede overtog Yve Sain Laurent det. Marrakech er jo en gammel fransk koloni, så det franske sprog- og flere franske elementer fylder stadig en del. Og ikke mindst fylder dette her vidunder af en botanisk have (og huset ikke mindst) en del i de fleste guides til byen. Og det er der ikke noget at sige til, for det er virkelig en smuk oplevelse. Her er så mange kraftige farver og smukke planter og blomster, at det virkelig er et must at se, hvis du besøger Marrakech. Man kan blive helt misundelig på det tørre klima, hvor det kan lade sig gøre at have så fintmalede huse. Men de sørger nu nok også for at male det ofte, for der var flere afmærkninger med “nymalet” da vi besøgte haven. Og parken er også godt pakket med vagter, da det er så stort et tilløbsstykke for turister, og det var da også en anelse svært at få et billede af huset uden nogle fremmede mennesker på. Men ikke desto mindre kan man sagtens nyde haven og den vilde og eksotiske flora. Der er lidt som at besøge et virkelig og naturligt “Væksthusene”. Her er nemlig alt fra kæmpe Monstera, til kaktusser i alle former og størrelse til de mest sære planter, jeg ikke kender navnene på.

Guide til Marrakech

Guide til Marrakech

Guide til Marrakech

Guide til Marrakech

Læs også: Min guide til Amsterdam

Maison de la Photographie

Dette her kunstmuseum er klart er visit værd. Fotoudstillingerne skifter løbende, men det er ligeså meget for at opleve det smukke byggeri, at det er et besøg værd. Her er så pænt. Det er ikke så meget mere at sige. Smukke klinker og flotte farver. Og så er der den hyggeliste lille café på toppen, som jeg også anbefaler i min guide til spisesteder i Marrakech

Guide til Marrakech

Guide til Marrakech

Guide til Marrakech

Guide til Marrakech

Spisesteder i Marrakech

Guide til Marrakech

Læs også: To gode pizzasteder i London

Bahia Palace

Det storepalads må du også se, hvis du kommer til Marrakech. Man kan godt tabe kæben lidt når man ser de store smukke gulve. Og især, hvis man begynder at tænke over, hvor mange arbejdstimer der er gået med at lægge alle de små klinker… Pyyha. Paladset er kæmpe stort, nærmere præcis 8000 m2, indeholder 160 rum, adskillige haver også tog det vist nok 15 år at bygge. Så det føles nærmest uendeligt, og vi var da også lige ved at fare vild i alle de smukke rum og fine haver der binder hele paladset sammen. Det er virkelig fascinerende.

Guide til Marrakech

Guide til MarrakechGuide til Marrakech

Læs også: En guide til Marrakech #1 – Spisesteder

Djemaa al-Fna

Fra et smukt palads til en stor og travl plads. Djema al-Fna er nemlig medinaens centrum. Det er en helt enormt stor plads, hvor der virkelig sker meget. Ærlig talt forsøgte vi for det meste at gå uden om pladsen, da den er lidt af et cirkus. Bogstavelig talt faktisk! Man kan næsten ikke gå over pladsen uden at de lokale slangetæmmere eller abetæmmere forsøger at lokke dig til at gå en tur med deres abe, eller holde deres slange.. Og hvis du undrer dig over, hvorfor det er svært at finde billeder af alt det virvar med dyr der sker på pladsen, så kan jeg fortælle dig, at de to billeder nedenfor ca. sammenlagt kostede os lige knap 100 danske kroner. Jep, du gættede rigtig, rigtig meget af det gøgl, der foregår på pladsen er nemlig et stort cirkus for at tjene penge. Så når du én gang har betalt 100kr. for to billeder af en slange, så behøver man sjovt nok ikke flere billeder. Og grunden til at jeg skriver denne kritiske anbefaling af et sted, som oftest bliver omtalt, som et idyllisk og hyggelsted, som var man med 1001 Nats eventyr med alt det fascinerende gøgl der foregår. Så er det egentlig bare for at advare mod, hvad det egentlig er der sker når du som turist bevæger dig ind på pladsen. Og da jeg hverken er fan af dyremishandling eller “fælde-måden” at opleve den lokale kultur på, hvor man tager et billede og bagefter nærmest bliver overfaldet, hvis man ikke kaster penge efter gøgleren, ja så får denne her store plads altså ikke verdens mest positive anbefaling. Men jeg vil alligevel anbefale, at man tager forbi. For det ér et fascinerende sted, og man kan næsten heller ikke undgå at komme rende på pladsen. Bare lad være med at knipse løs med dit kamera eller iPhone, for det bliver altså en dyr fornøjelse i længden 😉 Tag i stedet at brug din penge på friskpresset appelsinjuice i en af de mange vogne rundt på pladsen- det er også MEGET billigere, haha! Eller køb friske dadler af en af de mange dadelsælgere!

Guide til Marrakech

Guide til Marrakech

Spisesteder i Marrakech

Ben Youssef Madrasa

Endnu en skønhed i Marrakech er denne her gamle koran-kostskole. Den er også et stort tilløbsstykke for turister, og man bliver nødt til at komme tidligt på dagen, hvis man vil have den “for sig selv”. Skolen er ikke så stor, men det er meget fascinerende at se de små gamle rum indenfor, hvor eleverne har boet på meget få kvadratmeter, mens de har gået i skole. Skolen er bygget op på samme måde, som de mange riader med en plads i midten med et lille bassin. Bassinet har der garanteret været vand i i gamle dage, men det er der nu ikke længere.

Guide til Marrakech

Guide til Marrakech

Ude foran koranskolen falder K-E i snak med nogle lokale.

Atlasbjergene

Der findes så smuk natur omkring Marrakech, og adskillige turistbureauer inde i byen tilbyder al verdens ture. Turene findes i alle størrelser og længder. Alt fra korte ture uden for byen på et par timer til flere-dages ture ud i ørkenen. Desuden ligger den ret spændende by “Den befæstede by” Ait Benhaddou, ikke så langt fra Marrakech,  som du med garanti kan genkende, hvis du har fulgt med i Game Of Thrones. Byen bliver nemlig brugt som kulisse når vi følger Daenerys færden i Yunkai og Pentos. Den er helt klart på min bucket-list, for det skulle være det smukkeste sted. Du kan læse meget mere om Ait Benhaddou HER. Byen ligger ca. 100 km. sydøst for Marrakech, og det var egentlig også derfor vi ikke tog derhen, da vi havde lidt knebent med tid. I stedet tog vi på en én-dags tur til yderkanten at Atlasbjergene. Atlastbjergkæden snor sig ned gennem hele Marokko, og ligger virkelig tæt på Marrakech. Så det er et oplagt besøg. Vi besøgte Ouzoud-vandfaldet som ligger et par timers kørsel fra Marrakech centrum. Det var virkelig smukt ude i de små bjergbyer, men selve turen op til vandfaldet var noget angstprovokerende. Det var nærmest på grænsen til farligt vil jeg sige. Det var nemlig nogle sindssygt stejle sten vi skulle gå på, og inde ved vandfaldet var de helt våde og glatte af vandet.. Så min pointe er egentlig bare, vær forberedt på noget ret vildt terræn. Enten spørg grundigt ved bureauet du køber turen hos, eller vær opmærksom på at det ikke altid står særlig nøje beskrevet i beskrivelsen af turen. Vi bookede vores tur gennem appen Yplan, som ellers er super effektiv og nem at bruge. Men vi var sgu ikke forberedt på, at det var bjergbestigning vi skulle ud på. Selv Karl-Emil, der har god erfaring med at vandre i forskellige dele af verdenen, var også noget rystet over sikkerhedsforholdene. Så det var altså ikke bare mig der var hysterisk 😉 Men altså, som I kan se nedenfor var det en ret vild udsigt oppe fra bjerget. På turen var inkluderet en masse “salgsstop” på vejen, hvor vi så forskellige lokale håndværkere og hvordan de boede. Og en lille tur på kamelryg var også muligt. Det var dog ret turistet, og lagde op til at man skulle kaste en masse penge efter dem, men fair nok. Men en anden gang vil jeg nok prioritere en lidt længere tur, så man kommer ud i det mere “ægte” bjerg- eller ørkenliv og ikke kun ser de opstillede kunsthåndværker-værksteder. Men for den nette sum af 250 danske kroner per næse var det en ganske fin tur!

Guide til Marrakech

Guide til Marrakech

Guide til Marrakech

Guide til Marrakech

EN GUIDE TIL MARRAKECH #1 – SPISESTEDER

Min guide til spisesteder i Marrakech 

Tilbage i vinters tog jeg og min bror en spontan tur til Marokko, nærmere præcist Marrakech. Jeg har længe tænkt på at samle mine billeder og tanker om oplevelsen i en guide her på bloggen. Byen emmer nemlig af så mange vilde indtryk, at det er svært ikke at blive betaget af den meget fremmede og eksotiske by. Derudover er byen nok den smukkeste by jeg nogensinde har oplevet. Eller, det er på en lidt speciel måde, for noget af byen ligner noget fra Nazareths tid med gamle lerhuse, der er ved at falde sammen, gamle æsler i gaderne med træk og mænd langt over den danske pensionsalder uden tænder i munden, som udfører hårdt fysisk arbejde. Sådan er det nu desværre jo i mange dele af verdenen, men dét og så kombinationen af, at det er en by i et ørkenlandskab, hvor temperaturerne kan blive meget høje- så følte jeg virkelig at vi var rejst tilbage i tiden. Men samtidig har Marrokanerne bare en særdeles god smag når det kommer til farver, mønstre og materialer. Jeg kunne købe mig fattig i al deres smukke kunsthåndværk, og hvis det kunne lade sig gøre havde jeg taget samtlige mosaikgulve med hjem! Men apropros Nazareth så er landet jo muslimsk, og for mig som aldrig har rejst i et muslimsk land udover en tur til Istanbul, en gang for nogle år siden, var det også en ny oplevelse. Men mere om det senere.

Jeg har tænkt mig at dele guiden op i to, måske tre, og det første indlæg her kommer til at handle om nogle af de spisesteder vi besøgte og lidt ord om dem. Så here we go:

Maison de la Photographie

46, Rue Souk Ahal Fassi, kaat Ben Nahid

På toppen af det fineste fotografi museum, jeg nogensinde har oplevet, ligger der en lille café. Der er den fineste udsigt udover de fine tage. Det var så herligt bare at sidde her og kigge ud. Det er som at komme ind i et lille refugium når man bevæger sig op på sådan en tagterrasse eller kommer ind i baggården ved et riad, når man har gået rundt ude i de støvede gader i medinaen. Her er en ro og atmosfære som står i meget stærk kontrast til omgivelserne omkring. Her fik vi som I kan se på billederne en klassisk marrokansk suppe med kikærter. Stedet her er virkelig et besøg værd!

Spisesteder i Marrakech

Spisesteder i Marrakech

Spisesteder i Marrakech

Bazaar Café

Rue Sidi el Yamani

I yderkanten af den hektiske medina ligger der en lille café oven på et riad. Det er nærmere reglen end undtagelsen at caférne og restauranterne ligger i forbindelse med et riad. Et riad er betegnelsen for den måde man i gamle dage byggede husene op omkring en lille gårdhave i midten, oftest med et lille bassin i miden. I dag bliver der i langt de fleste riader drevet hotel/bed and breakfast. Riaderne findes i et hav af forskellige udgaver og i forskellige prisklasser. Men oven på det her riad vi besøgte, ligger caféen Bazaar Café, her hoppede vi ind en eftermiddag. De har en herlig tagterrasse, også med smuk udsigt ud over den støvede medina og de flade tage med smukt dekorerede tagterrasser, med fine kakler og store grønne kaktusser. Det er nærmest obligatorisk at få en skål oliven og brød når man sætter sig på en café, så det fik vi selvfølgelig også her! Men altså, K-E måtte spise de oliven vi fik.. for jeg kan nemlig ikke lide oliven, haha. Confession. Jeg vil næsten våge at påstå at det er det eneste jeg ikke har lært at spise endnu.

Spisesteder i Marrakech

Spisesteder i Marrakech

Spisesteder i Marrakech

Ovenfor ses en herlig tagine med couscous, lam og kikærter. En klassisk marrokansk ret! Jeg kan desværre ikke huske eller finde navnet på restauranten, hvor vi spiste. Men det var på sidegaden Rue Bab Agnau til den store plads Djemaa El Fna. En hektisk og trafikeret gade. Men som de fleste andre steder i medinaen og andre steder i Marrakech, har de fleste spisesteder og riader en tagterasse. Så selvom stedet var placeret på en af de nok mest hektiske gader i medinaen, var der alligevel en behagelig ro på toppen af restauranten.

AMAL RESTAURANT 

Rue Allal Ben Ahmed

www.amalrestaurant.wordpress.com

Amal er en ret interessant restaurant, som også er placeret i Gueliz-kvarteret uden for medianen. Restauranten er en velgørenhedsrestaurant. Personalet er nemlig udsatte lokale kvinder, som bliver tilbudt arbejde og støtte her på caféen. Så det er det projekt man støtter, når man besøger stedet. Jeg kan godt lide at bakke op om sådanne projekter når jeg er ude at rejse, især i lande, hvor uligheden og samfundskårene er noget mere udfordret end herhjemme. På restauranten her var der god service og maden var god. Menukortet var meget beskedent med to forskellige forretter, hovedretter og desserter, men med skiftende menukort i løbet af ugen. Det koncept kan jeg egentlig godt lide, da det indikerer at de ikke har råvarer liggende til 25 forskellige retter. Restauranten er helt klart et besøg værd, men vær opmærksom på, at de har begrænsede åbningstider.

Spisesteder i Marrakech

Spisesteder i Marrakech

BAHREYA

Boulevard Moula Rachid

I bydelen Gueliz ligger en fiskerestaurant, som også er værd at slå et smut forbi. Her kan man få alverdens forskellige retter med friskfangede fisk. Restauranten emmer af liv og der er nemt at fornemme at det er en lokal favorit. Her strømmer lokale til fra alle hjørner, bogstaveligt talt, for restauranten ligger på et hjørne. Den har en smule vibe af en fast-food kæde, hvis vi skal snakke om interiørdelen, fordi der er så mange spiseborde og på bordene står servietter og andre nødvendige saucer man kan få brug for. Man sidder på plastikstole, og restaurantens vægge ud til gaden er af den slags i plastik, som kan rulles ned og op. Der er altså åbent ud til gaden, hvilket bestemt er en fordel i et land, hvor temperaturerne virkelig kan blive høje. På store paellapander med en diameter på noget i omegnen af 1,5 meter blev der stegt paella og andre spændende risretter med fisk og skaldyr. Jeg har desværre ingen billeder fra vores aften her på restauranten, men stemningen og maden var god, så den skulle alligevel have en anbefaling med.

 Læs også: Min guide til Amsterdam

Le Jardin 

Hvis du før har researchet på madsteder i Marrakech er du helt sikkert stødt på denne her restaurant. Le Jardin. Den er berømt for sine smukke indretning, hyggelige stemning og gode mad. Menukortet er mere vestligt end de fleste andre steder, men ikke desto mindre er maden rigtig god! Vi fik en plads på øverste niveau, inde i baggården. Ja, hele restauranten ligger gemt væk bag de støvede murer, dybt inde i medinaen. Faktisk er de fleste caféer, restauranter og riader slet ikke til at få øje på når man går i gennem den hektiske medina. Der er nemlig ikke store skilte og facader med lys i, som vi kender det i de fleste europæiske storbyer. Nej, der er for det meste ikke andet end en tung metaldør, måske med et lille messingskilt på, der indikerer at der gemmer sig et eller andet inde bag ved. Men det er også her at byen og i sær medinaen bliver rigtig spændende at gå på opdagelse i. Men Le Jardin er i hvert fald et must at besøge, hvis du planlægger en tur til Marrakech. Og så vil jeg lige fremhæve deres vildt behagelige lounge musik, som spiller i hele baggården. Man kan ikke andet end falde total ned i gear, når man sidder i så smukke omgivelser, med god mad og den dejligste loungemusik.

Spisesteder i Marrakech

Spisesteder i Marrakech

Spisesteder i Marrakech

Spisesteder i Marrakech

Spisesteder i Marrakech

Le Terasse Des Epices 

Denne her café fik jeg desværre ikke nogle billeder af. Udover et billede af udsigten udeover “krydderipladsen”, man har når man sidder på tagterassen. Caféen var virkelig hyggelig, og vi var forbi her flere gange- mest fordi vi op til flere gange farede vildt i medinanen og endte op på den samme plads- Place des Epices.. Selvom vi brugte et offline map, som havde ret detaljerede mærkninger af de små veje i medinaen endte vi alligevel med at gå i ring nogle gange. Men det er også det der er lidt spændende- at det føles som en stor labyrint, når man går rundt i medinaen. Men på caféen fik vi egentlig bare marrokansk te, jeg kan ikke umiddelbart huske om de solgte andet end drikkevarer. Det tror jeg ikke, for overfor på den samme Place Des Epices ligger nemlig “Le Nomad”, en restaurant ejet af de samme som “Le Terasse”. Vi var ikke på “Le Nomad” at spise, så jeg kan ikke umiddelbart give nogle anmeldelse af maden, men man har udsigt til den når man sidder på Le Terasse, og den så kanon hyggelig og fin ud. Så der ville jeg godt turde at gå ind. Generelt er “Le Nomad” og “Le Terasse” lidt i samme båd som restaurant “Le Jardin” med et vestligt touch. Men lad dig ikke afskrække af det, for der er stadig den meget autentiske marrokanske atmosfære.

Læs også: To gode spisesteder i London

Spisesteder i Marrakech

Repas Leger Chez Hassan 

Gueliz – Rue Mouritania

Uden for den travle Medina i det mere vestlige kvarter af Marrakech, Gueliz, besøgte vi lidt forskellige spisesteder. Vi havde nemlig booket vores tur som en afbudsrejse og blev derfor indlogeret på et hotel i denne bydel. Billedet er fra et lille meget autentisk spisested nær den store hovedvej “Avenue Mohammed V”. Det marrokanske køkken består af meget andet en brændvarme taginer, og i byen finder man blandt andet et hav af gadekøkkener med forskelligt udvalg af grillet kød. Som I kan se på billedet nedenfor fik vi flere forskellige spyd. Nogle med kylling, nogle med lam og nogle lammepølser. Derudover får man stort set til lige meget, hvilket måltid man bestiller i Marrakech, en skål marrokansk suppe med kikærter og spidskommen. Og som I kan se på billedet fik vi serveret en tallerken med lidt fintskåret løg og tomat. Og det er typisk sådan deres tilbehør ser ud. Det var alt i alt en god og autentisk oplevelse. Men, der er nemlig et men- så vil jeg lige tippe om at cleare priserne på forhånd når man bestiller mad på et sted som her, hvor retterne flyver ud på bordet inden man har sat sig. For hvis Marrokanerne kan komme til det, så er de altså ikke blege for at skrue priserne ekstra op for en hvid turist.

Spisesteder i Marrakech

To gode pizzasteder i London

Få min miniguide til god pizza i London.

Der har i den grad været feriestemning her på bloggen, jeg har nemlig ikke været meget hjemme i DK og derfor heller ikke svunget så mange knive og grydeskeer på det seneste. Derimod har jeg været i ikke mindre end fire forskellige hovedsteder og ni forskellige lufthavne den sidste halvanden månedstid.. Jeg har spist overdådigt meget god mad og nydt al den gode inspiration jeg har fået. Senest har jeg været i London for at besøge en veninde. Og om nogle byer er London altså et mekka for god verdensmad. Min veninde bor ved Brick Lane i Shoreditch, som om noget er et område der emmer af curry og streetfood. Og nå ja, så er der også Shoreditch High Street, hvor der ligger den ene vietnameserbiks efter den anden.. You must go there! Det blev desværre ikke til andet end en vietnamesisk iskaffe (som smager HELT VILDT godt) da vi havde andre gode- og spiselige ting på programmet. Derimod spiste vi nogle drønlækre pizzaer, som også er det indlægget her skal handle om.

CRAKE BREWERY 

Den første pizzaanbefaling er af stedet Crate Brewery i Hackney, som ligger lige om side med Victoria Park, et tjekket bryggeri og pizzahus i et. “The white building” som stedet også hedder, vender ud mod en af de hyggelige kanaler i området. Her fungerer den rå betonplads som en tjekket og hyggelig terrasse med plankeborde og træbænke. Der er udendørs DJ set-up, og selv på en søndag bliver der langet rosé og hjemmebryggede IPA’s i lange baner over disken. Og med en stenovnsbagt kartoffel- og trøffelpizza, serveret på et træbræt, er det perfekte søndags set-up hvis ved at være på plads. Stor opfordring her fra.

Adresse: 7, The White Building, Queen’s Yard, London E9 5EN

Pizza i London

PIZZA UNION

Det andet anbefaldelsværdige pizzasted er Union Pizza, som ligger både ved Spitalfields i east-end og ved Kings Cross. Her serverer de også stenovnsbagte pizzaer, og for en pizza-nerd som mig, der om nogen går op i sprødheden på pizzaens bund, må jeg sige at pizzaerne her var mere end godkendte! De var så sprøde og lækre, og med en tomatsauce med den helt rigtige krydrede smag. Og ikke nok med at pizzaerne var i topklasse, så kostede de heller ikke mere end 4-6 pund. Win! Jeg fik en pizza med tomatsauce, oksekød, mozzarella, grøn chili, hvidløg og ruccola, og min veninde fik med tomatsauce, svampe, timian og mozarella. Så hermed er anden pizzaanbefaling givet, hvis du rammer London.

Adresser

Spitalfields: 25 SANDY’S ROW, LONDON, E1 7HW

Kings Cross: 246-250 PENTONVILLE ROAD, LONDON, N1 9JY

Pizza i London

Pizza i London

Gastronomisk tour i Vietnam

Sin Chau!

Lige en hurtig update fra Vietnam! Vi er nu i Da Nang efter fire dage i Hanoi og et par i Mai Chau, et område 160 km. fra Hanoi som minder en smule om SaPa med rismarker og små lokalsamfund. Det hele ligner lidt noget fra middelalderen, hvor de har husdyr nederst i huset også bor familien ovenpå! Men det jeg egentlig ville fortælle om, er jo selvfølgelig noget om den vanvittige lækre mad man kan få i Vietnam! Hanoi er kendt for sine mange gadekøkkener, og her spiste vi sådan set heller ikke andre steder! På nær på vores hotel, hvor vi fik morgenmad! Det der med at spise phò til morgenmad er vi alligevel ikke helt nået til endnu.

Nedenfor ser I et udsnit af noget af det vanvittige lækre streetfood vi har spist!

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Bun cha er en specialitet fra Hanoi, som består af nogle krydrede stegte svinekødsfrikadeller i en suppe med løg, citrongræs, krydderurter, stegte forårsruller, risnudler og et stort fad frisk salat og urter blandt andet citronmelisse, koriander, mynte og eukalyptus.

Processed with VSCO with f2 preset

Nôm thit bò khô er en lækker oksekødssalat med både stegt og tørret oksekød med kål, koriander, bønnespirer, mynte, fiskesauce, peanuts og chili, nam!

Processed with VSCO with f2 preset
En anden aften stod menuen på phò og to andre retter med hhv. stegte ris og nudler, oksekød og pickles! (Jeg fik aldrig noteret de vietnamesiske navne ned)

Processed with VSCO with f2 preset

Igår fløj vi til Da Nang, en kystby i det centrale Vietnam. En af deres lokale specialiteter er fiskesuppen bún chả cá med blandt andet risnudler, græskar, koriander, forårsløg, fiskesauce og selvfølgelig fisk, serveret med en stor tallerknen krydderurter, salat og bønnespirer.

Jeg behøver vist ikke sige det to gange at jeg er fuldstændig forelsket i den vietnamesiske madkultur! Der er så meget knald på smagen og de friske krydderurter.

Om lidt tager vi en taxa til Hoi An, hvor vi har planer om at tage på madkursus, tage på stranden, få massage (som er tiltrængt efter en meget varm og hård hike i Mai Chau), dyrke yoga og spise endnu flere vietnamesiske banh my med paté, koriander og kål!

Hav det godt så længe!


Friske forårsruller og lidt snak om Vietnam

Friske forårsruller og lidt snak om Vietnam

Forleden lavede jeg de her friske forårsruller med en peanutbutter-dip og de smager helt fantastisk. Rullerne er en klassisk Vietnamesisk spise, og det er faktisk et helt perfekt tema her til bloggen, for jeg rejser nemlig til Vietnam om lige præcis en måned. Derfor lejer jeg lidt med tanken om at afprøve lidt flere forskellige Vietnamesiske retter inden jeg tager afsted, for at udforske det Vietnamesiske køkken lidt på forhånd. Derudover researcher jeg lidt på mulighederne for at komme på et Vietnamesisk kokkekursus i Hanoi. Der skulle eftersigende være mange af sin slags, så hvis du kender til et eller har nogle andre anbefalinger og gode tips til Vietnam, så kom endelig med dem!

Men tilbage til de friske ruller, så kan fyldet selvfølgelig varie og du kan lave dem både med kylling og rejer, eller hvad fantasien ellers rækker til. De er dejlig friske, som navnet også antyder, og så smager de vanvittig godt dyppet i lidt peanutbutter dip! Try it out!

Til ca. 10 ruller

Ingredienser

10 rispapirsplader

1/4 agurk

1 avokado

1/5 mango

1 gulerod

5-7 sukkerærter

2 forårsløg

En håndfuld frisk koriander

100g risnudler

15 tigerrejer

Friske forårsruller

Hvordan? 

  • Snit alle grønsagerne fint i mindre stykker
  • Kog risnudlerne som anvist på pakken
  • Hæld kogende vand over dine tigerrejer, hvis de ikke er kogt på forhånd.
  • Stil en skål med varmt vand frem og dyp et stykke rispapir ad gangen i vandet. Dyp det ca. i 10-15 sekunder.
  • Læg rispapiret forsigtigt ud på et skærebræt.
  • Nederste på rispapiret lægger du det fyld på du har lyst til, men pas på ikke at komme for meget i så rullen ikke kan lukkes 😉 Hvis du kommer fyld i så det maks fylder halvdelen af rispapiret, burde den kunne lukkes.
  • Luk forsigtigt rullen ved at folde den del af rispapiret med fyldet på ind over den anden, og forsigtig folde de to ender ind i rullen, så fyldet ikke falder ud.
  • Og sådan fortsætter du til du har brugt fyldet og rispapirene.

 

Peanutbutter-dip 

Ingredienser?

1 dl. peanutbutter

2 spsk. vand

1 spsk. soya

1,5 tsk. sukker

Lidt citronsaft

 

Hvordan?

  • Bland ingredienserne sammen i en skål og server til de friske ruller!

Voila, og hav en dejlig vietnamesisk aften

Friske forårsruller

Friske forårsruller

Guide til Amsterdam

I dag får du en god guide til Amsterdam, i sidste uge var jeg nemlig på studietur med mit hold og de øvrige første semesterstuderende. Vi er i gang med vores eksamensprojekt, hvor vi skal udarbejde et website med fokus på mobile content, og skulle i den forbindelse vælge en Hollandsk virksomhed. Jeg og min studiegruppe har valgt et Hollandsk gourmet-supermarked. For heldigvis er pigerne jeg arbejder sammen, ligeså vilde med god mad og lækkert og smukt emballage, som jeg, så vi blev ret hurtige enige.

Vi havde en helt vild dejlig og spændende tur til Amsterdam, og udover field research og noget seriøst opgaveskrivning blev der selvfølgelig også plads til at opleve den smukke og spændende by! Det var min første gang i Amsterdam (udover en mellemlanding for flere år tilbage.. Men det tæller jo ikke;) ) og der er altid noget lidt spændende og frustrerende over at være i en ny storby for første gang. For man har en eller anden idé om, hvilket område man gerne vil finde i byen, typisk for mit vedkommende de lidt mere lokale og ikke så turistede områder. Men det kan være noget så svært at finde, når man ikke aner, hvilken retning man skal gå i. Men ved hjælp fra lidt forskellige guides på nettet, snakke med lokale og en cykel fik oplevet en masse spændende dele af Amsterdam. Nedenfor giver jeg et par tips og en lille guide til nogle af de steder som vi besøgte.

 

Lej en cykel 

Først og fremmest: lej en cykel. Amsterdam er flad som en pandekage, så det var en sand fornøjelse at cykle rundt, når man er vandt til de stride bakker i Århus. Der er en milliard cykler i byen, og hvis man synes cyklister i Danmark er vilde.. Ja så ved jeg ikke hvad cyklisterne i Amsterdam er. Folk cykler virkelig vildt og hurtigt rundt, og fodgængere kommer altså nummer to i rækken i trafikken. Til gengæld er der ikke særlig mange biler i byen fordi størstedelen cykler rundt.

Vi lejede cykler hos Starbike som ligger på: De Ruijterkade 143, 1011 AC Amsterdam 100 meter fra central stationen. Vi gav 17 euro for tre dage + forsikrig som kostede 8 euro.

Cykel

 

Tag på kanalrundfart

Dette er nok top-turistattraktionen men ikke desto mindre er det virkelig en god oplevelse. Man ser byen nede fra kanalerne og kommer helt tæt på de sjove og interessante husbåde, som der i skrivende stund findes 15.000 af i byen. Næste gang jeg skal besøge Amsterdam vil jeg helt klart kigge efter, om der skulle være nogle spændende husbåde på Airbnb, det kunne være virkelig spændende at bo i sådan en, og selvfølgelig håbe på noget dejligt vejr så man ligesom dem selv kan sidde på terrassen og nyde rosé i solen.. (nu drømmer jeg vist lidt)Men det kan altså virkelig anbefales. Der findes et hav af kanal-cruise-både ved kanalerne omkring central stationen og de sejler ca. hver 10. minut. Så det burde ikke være svært at finde en.

Vi gav 16 euro for en times rundtur, men de findes i alverdens prisklasser og også i de der Hop on-Hop off versioner ligesom turistbusserne.

kanalcruise

kanalcruise

kanalcruise

Processed with VSCO with f2 preset

kanalcruise

 

De ni gader  (De 9 Straatjes)

I området mellem gaderne Herengracht og Prinsengracht finder man de ni gader: Huidenstraat, Runstraat, Berenstraat, Reestraat, Wolvenstraat, Haartenstraat, Gasthuismolensteeg, Oude Spiegelstraat samt Wijde Heisteeg. Det er et virkelig hyggeligt område med små caféer, vintagebutikker, specialbutikker, kafferisterier, luksusbutikker og forretninger med nordiske brands såsom COS, Filippa K, Fjällraven, Samsoe Samsoe osv. Virkelig anbefalelsesværdigt område, hvor vi tilbragte meget tid. Også om aftenen er området her værd at besøge. Der er masser af små hyggelige barer der har åbent og vi besøgte bl.a. Café van Zuylen på Singel 159 flere aftener, hvor der er udeservering på broen, der går over kanalen lige udenfor. Der er altså bare noget charmerende ved at sidde på en bro, hvor du kan se kanaler og broer med lys på så langt øjet rækker.

god guide til amsterdam

 

Gode spisesteder

Jeg har taget nogle stykker af de steder, hvor vi spiste med. Der findes som før nævnt virkelig mange fine og hyggelige caféer i Amsterdam og prismæssigt er vi et god niveau under de standard cafépriser herhjemme.

Venus og Adonis

Prinsengracht 274, 1016 HH Amsterdam

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Der kom vist en lille skål med smør med i billedet, det håber jeg I kan leve med 😉 Men Venus og Adonis var en virkelig hyggelig café med rigtig god service og dejlige frokostretter. Vi fik hhv. salat med marinere kylling og en pita med teriyaki-kylling. Kan virkelig anbefales!

 

Café Wolvenstraat 23 

Wolvenstraat 23, Holland

salat

salat

Endnu en skøn cafe. Og her havde vi simpelthen alle sammen lyst til cæsar salat, så det fik. En vanvittig lækker cæsar salat med purløg og pocheret æg. Haps. Derudover havde caféen vietnamesiske nudelretter og supper.

 

Marqt

Wolvenstraat 32

I supermarkedet Marqt kan man købe rigtig meget lækkert to-gofood af friske råvarer, vi købte et par sandwichs en dag med hhv. røget laks og ost og skinke.

sandwich

sandwich

Jeg og min studiegruppe har som sagt valgt et Hollansk supermarked til vores eksamensprojekt, og er ligepræcis kæden Marqt. Det er et virkelig lækkert supermarked, hvor man kan få alverdens lækre produkter. De fokuserer på økologi og bæredygtighed og størstedelen af deres produkter er lokale, så vidt det er muligt. Marqt har som sagt også en del to-gofood og har endda en mikroovn stående i området efter kassen, så man kan varme sin mad, det var ret interessant! Vi købte dog sandwich i supermarkedet, så vi fik ikke brug for mikroovnen. Jeg vil virkelig anbefale at tage på besøg i Marqt, hvis du rejser til Amsterdam, supermarkedet minder rigtig meget om de Wholefood stores som ligger i London, hvis du kender til dem.

marqt

marqt

marqt

marqt

marqt

marqt

marqt

marqt

marqt

marqt

 

Foodhallen

Bellamyplein 51, 1053 AT Amsterdam

Foodhallen er et indendørs madmarked, som minder ret meget om Torvehallerne i København, om Markthalle Neun i Berlin og de mange streetfood markeder som findes omkring Brick Lane i London. Foodhallen er en del af et større markedsområde, hvor der også findes små designerbutikker, cykelforretninger, bibliotek og caféer. Markedet er indrettet i en gammel stationsbygning og matcher virkelig tidens trend med det rå interiør og store åbne rum, hvor man spiser sin take away ved lange plankeborde- og bænke. Foodhallen er super hyggelig og har en god atmosfære, og så kan man købe alt lige fra gourmet hotdogs til sushi, petit fours og tapas.

foodhall

foodhall

foodhall

god guide til amsterdam

god guide til amsterdam

god guide til amsterdam

god guide til amsterdam

I er selvfølgelig mere en velkomne til at lægge en kommentar, hvis I har spørgsmål eller ja kommentarer til noget.