Speltotto med svampe og gulerod

En af mine favoritter lige for tiden er uden tvivl speltotto! Man kan jo lave den med, hvad man nu lige har lyst til: kylling, svampe, fisk osv. men i dag får du min version med svampe! Den laves stort set på samme måde som min opskrift på risotto, men den tager en anelse længere tid da speltkernerne er længere tid om at blive bløde. Det er en genial ret, og jeg plejer at lave en lidt større portion, så jeg har til et par dage og til min madpakke, for den bliver virkelig ikke kedelig dagen efter. Sidst jeg lavede retten med et par veninder, lavede vi en salat a la denne her til. Den sprøde kål og friske pære matcher virklig godt, så den vil jeg klar anbefale at lave til 🙂

Og nå ja, så vil jeg lige slå et slag for det næste Foodmaker  “Vi leger med mad” arrangement på tirsdag d. 21. februar. Jeg har nemlig grebet værtskabet og denne gang skal vi, i tråd med dette indlæg, eksperimentere med risotto! Så hvis du bor i Aarhus, er mellem 16 og 28 år, og godt kan lide at lave mad så hop ind og meld dig til!

Speltotto med svampe og gulerod 

Til 2 personer 

Ingredienser 

Lidt olie

En smule smør 

250g svampe

1 gulerod

3 skalotteløg eller 1 alm. løg 

3 fed hvidløg

250g speltkerner 

1 dl. hvidvin

Ca. 1 lt. bouillon 

40 g. parmesanost 

Saft fra 1/4 citron 

Salt og peber

Persille 

Fremgangsmåde

Rens svampene, skær dem i skiver og steg dem på en pande i olie og smør. Drys godt med salt og peber. Riv en gulerod med en skræller, eller snit den fint, og tilføj strimlerne på panden med svampene. Stil svampene og de stegte gulerodsstrimler til side, når svampene er færdigstegte.

Hak hvidløg og løg og steg dem i olie i en dyb pande eller gryde. Løgene må ikke tage farve. Kom herefter speltkernerne i panden og lad dem stege med i lidt tid. Herefter kommer du 1 dl. hvidvin i og lader det dampe af ved høj varme. Når hvidvinen er kogt ind og alkoholen er fordampet kan du begynde at hele boullion ved. Kom 2-3dl. på ad gangen og lad speltkerne suge væden til sig, ved middel varme. Er speltkernerne stadig for hårde, kan du tilføje mere kogende vand for at bløde dem mere ud. Det tager ca. 35-45 minutter før kernerne er blødt ordenligt ud. Når speltkernerne er blevet bløde, men stadig med lidt bid i, tilføjer du de stegte svampe og gulerodsstrimlerne.  Kom til sidst parmesan og citronsaft i og smag til med salt og godt med peber. Pynt med persille eller ruccola. 

Velbekomme! 

opskrift på speltotto med svampe

opskrift på speltotto med svampe

Back on track og en opskrift på pad thai

Halli halløj, det er virkelig længe siden sidst nu. Men altså bloggen her er jo udelukkende lystdrevet, så den bliver opdateret når jeg føler mig inspireret og har noget på hjertet. Men jeg kan se I stadig er derude og læser mine indlæg, så det er jo bare helt vildt dejligt. Og siden sidst har en hel del opskrifter efterhånden hobet sig op, som jeg glæder mig til at dele med jer. Derudover bruger jeg også meget bloggen som mit eget opslagsværk over mine opskrifter. Selvom jeg som regel kan huske, hvordan jeg plejer at lave en ret, benytter jeg mig faktisk ret ofte af mine egne opskrifter. Og jeg har efterhånden haft brug for at kigge tilbage på flere opskrifter for nylig, som jeg vel og mærke ikke har fået skrevet ned. Derfor- endnu en grund til at komme i gang igen! For tiden researcher jeg også lidt på noget “kunstigt” lys, da jeg særligt hen på de korte og meget mørke vinterdage, har haft problemer med at fotografere inden døre. For nord-vest vendt dagslys er altså det absolut bedste til indendørs fotografering, men når solen hen over vintermånederne går så tidligt ned, kan det godt blive en udfordring at nå at fotografere i de gode lystimer. Så hvis du har nogle god råd eller anbefalinger af lys-løsninger, vil jeg helt vildt gerne have dem! Men nok om lys.

Siden sidst har jeg brugt min tid på eksamen, været en tur i Malaga og på en spændende kulinarisk tur til Marrakech med min bror, og derudover begyndt på 3. semester på mit studie. Jeg tænker på at lave en  lille guide til Marrakech, som vi besøgte, med nogle tips, anbefalinger og spisesteder. Jeg nød i hvert fald selv godt af de forskellige blog-guides, som jeg fandt inden afrejse, da jeg havde hørt meget forskellige meninger og historier om at rejse i Marokko. Men derudover er Marrakech nok den smukkeste by jeg har besøgt til dato, og jeg har et hav af billeder, som godt kunne pryde bloggen her. Så nu er du forberedt. Jeg tænker desuden, at jeg fremover vil poste lidt oftere, men indholdet vil måske variere lidt, så det ikke kun bliver opskriftsindlæg, men også andre typer indlæg.. 

Fra Marokko til Thailand. I dag vil jeg dele en herlig opskrift på en thailandsk favorit med jer. I sommers besøgte vi Thailand, som vores sidste stop på rejsen. Vi tilbragte fire dage i Bangkok. Og hvis du har rejst i Thailand, har du med garanti også smagt pad thai, for den fås bogstaveligt talt på alle gadehjørner, og går vel næsten som Thailands nationalret. Næsten. Det forstår man også godt. Den smager virkelig godt, men har alligevel en anden karakterisk smag end de mange øvrige thai-retter, som ofte indeholder curry-paste i enten rød, gul eller grøn smagsnuance. Den karakteristiske pad thaismag opstår i mixet med de forskellige soya-sauce, tamarind(eller miso) og den mørke palmesukker. Tamarind, eller i dette tilfælde miso, er en paste lavet på soyabønner, som bekendt har en meget salt smag. Miso er japansk, hvor tamarind er brugt mere i det sydøstasiatiske køkken. Men fælles for dem begge er, at de giver kraftig smag til en ret. Man kan sammenligne den med boullion, som ofte bliver brugt herhjemme. Den giver saft og kraft, og ikke mindst en salt smag til din ret. Så hver forpasselig med den. Derudover har palmesukkeren en mørk smag, og du kan også som alternativ benytte brun farin, hvis du ikke lige har noget palmesukker. Til sammen med de øvrige ingredienser i pasten kommer den eksotiske pad thai smag. Så er du gammel backpacker og savner du de thailandske gadekøkkener eller er du bare nysgerrig på en ny asiatisk ret, vil jeg stærkt anbefale dig at du kaster dig ud i denne her herlighed. 

Man kan købe alverdens færdiglavede pad thai-paste i diverse supermarkeder, men den kan altså ligeså nemt laves selv, når du lige har været forbi et asiatisk supermarked eller bare et normalt vel-asorteret supermarked.

pad thai indkøb

Ingredienser 

Pad thai paste 

Olie til stegning

1/2 løg

1 fed hvidløg

Lidt cayennepeber

1 gulerod

2 spsk peanuts

2 spsk sesam

1,5 tsk. miso

2 tsk. palmesukker

1 spsk mørk soyasauce

1 spsk lys soyasauce

Pad thai 

Olie til stegning

200g risnudler

1 gulerod

1 løg

1 fed hvidløg

2 æg

Pad thai paste

Store skalrejer (jeg foretrækker grønlandske rejer fremfor de vietnamesiske vannamei rejer, som for det meste kan fås i de fleste supermarkeder.) Du kan også komme tofu i eller både tofu og rejer, hvis du ønsker det.

Bønnespirer

Suplér eventuelt retten med tofu broccoli/squash eller andre grønsager du har liggende, som bare venter på at blive brugt.

Friske spinatblade

Et forårsløg

Lime skåret i både

Peanuts

Fremgangsmåde:

Pad thai paste

Først laves pad thai pasten, som du senere kommer i selve pad thai retten med nudler. På en opvarmet pande med olie kommer du finthakket løg, hvidløg og gulerod i (du kan passende hakke et hvidløg, løg og gulerod til resten af retten nu også, men gerne i lidt grovere stykker). Hak herefter peanutsne grundigt (brug eventuelt en blender/kværn) og bland dem i panden med sesam,  cayennepeber, miso, soya og palmesukker (hvis du bruger de store runde stykker palmesukker, som er meget hårde, kan de passende rives på et rivejern ned i retten, da de alt for hårde at hakke med en kniv). Steg den grove paste på middelvarme i 3-4 minutter, til soyaen er dampet af. Stil herefter pasten til side. 

Pad thai – retten

Kog nudlerne i en gryde, og steg hvidløg, løg og gulerod (som du snittede i samme ombering, som ingredienserne til pad thai-pasten). Kom nudlerne på panden når de er færdigkogte. Skub nudlerne og grønsagerne til side på panden, og slå to æg ud og rør dem til røræg. Rør herefter i retten og kom de pillede, kogte rejer i. (Hvis du ønsker at bruge tofu i stedet for, vil jeg anbefale at du steger det i tynde skiver på en anden pande i olie, salt og peber før du kommer det i retten.) Har du øvrige grønsager du gerne vil have i retten, kan du passende komme dem i nu, hvis du ønsker at bare sprødheden. Ellers kom i panden inden nudlerne, hvis du gerne vil stege dem lidt mere. Kom til sidst bønnespirer i og pynt med friske spinatblade, hakket forårsløg, lime og hakket peanuts på toppen.

pad thai opskrift

Apropos snak om billeder og lys.. Så vil jeg forsøge at opdatere billederne i dette indlæg inden længe, haha.

Velbekomme

Spidskålssalat med pære og parmesan

Spidskålssalat med pære og parmesan

Denne her salat er blevet min absolutte favoritsalat lige for øjeblikket! Altså, parmesan har jo aldrig gjort noget galt i en salat, og kombineret med sødmen fra pæren og den sprøde spidskål fungerer det altså virkelig godt! Haps haps haps. Jeg elsker salater der passer med årstiden, for så smager den altså bare lige lidt mere friskt og lækkerr, når grønsagerne er  på toppen! Derudover er denne her salat også virkelig hurtig at lave, win win!

 

Ingredienser

1 halvt spidskål

1 halv pære (et æble kan også sagtens bruges)

2 gode håndfulde ruccola

3 spsk. solsikkekerner

30-40g parmesanost (jeg elsker parmesan, så jeg kommer gerne rigeligt i 😀 )

Sort peber

Et par dryp god olivenolie og evt. en sød balsamico.

Fremgangsmåde

 • Snit spidskålen og skyld ruccolaen
 • Skær pæren i mindre stykke og rist solsikkekernerne let på en pande
 • Bland spidskål, ruccola, pære og de ristede solsikkekerner
 • Riv parmesanosten med en kartoffelskræller, i store stykkerover salaten.
 • Kværn til sidst lidt god sort peber og server med olivenolie og balsamicoeddike over.

Sidst jeg lavede salaten fik jeg og min veninde ras el hanout marineret oksekød og denne herlige cous cous salat til! Det var virkelig godt!

Voila, velbekomme!

salat med spidskål og parmesan

salat med spidskål og parmesan

Jeg lavede også salaten med lilla spidskål på et tidspunkt, og se hvor fint det blev! Jeg elsker jo salater i smukke farver!

Spidskålssalat med pære og parmesan

salat med spidskål og parmesan

Hokkaidosuppe

Hokkaidosuppe

Jeg troede ikke det skulle ske, men som nævnt i et tidligere opslag med hokkaido er jeg jo faktisk blevet ret hooked på hokkaido-græskaret! Det er nyt for mig, men det fungerer altså virkelig godt, både i ovnen, men også som suppe. Jeg har piftet suppen op med både ingefær og spidskommen, for det hokkaido-græskaret har en meget sød smag, og trænger en god omgang salt, peber og andre spicy krydderier til at pifte den søde smag op. Men når den så har fået det, er det til gengæld virkelig godt!

I dag er det jo halloween, så hvad er mere oplagt end at koge et dejligt efterårsgræskar?! Det havde jeg gjort, hvis det ikke var fordi jeg skulle hjem til mine forældre og fejre min søsters fødselsdag, som netop er i dag! En af hendes livretter er lasagne, så det har vi sådan ca. fået den 31. oktober de sidste 24 år nu. Ej ok ikke helt, men det er tæt på! Derudover har jeg fri fra studiet i dag. Virkelig skønt på en mandag! Så jeg vil smutte ind til byen og spise frokost med min søster her inden så længe!

Men tilbage til græskaret! Her får du opskriften på en dejlig spicy hokkaidosuppe!

Hokkaidosuppe

Til 4 personer

Ingredienser

Olivenolie

1 løg

2 fed hvidløg

1/2 stort hokkaidogræskar eller 1 lille

1/4 ingefær

1/2 rød chili

1 tsk. spidskommen

Et drys cayennepeber

ca. 5 dl. grønsagsbouillon

Salt og peber

Creme fraiche

Persille

Fremgangsmåde? 

 • Hak løg, hvidløg, chili og ingefær og svits det forsigtigt i en gryde med olivenolie.
 • Vask græskaret grundigt og skær det i tern, med skræl.
 • Kom græskartern i gryden med løget og steg dem i et par minutter.
 • Kom spidskommen og cayennepeber i gryden.
 • Hæld grønsagsbouillon i gryden til det næsten har dækket græskarternen. Jeg kan godt lide når suppen ikke bliver for tynd, så jeg synes ca. 5 dl. passede fint til portionen. Men du kommer selvfølgelig bare mere bouillon eller vand i, hvis du ønsker den tyndere.
 • Læg låg på gryden og lad suppen koge i ca. 20-30 minutter på lavt blus.
 • Blend nu suppen og smag til med salt og peber.
 • Server rygende varm med creme fraiche og persille på toppen.

Voila og god appetit.

hokkaidosuppe

hokkaidosuppe

Bulgursalat med hokkaido, rødløg og feta

Bulgursalat med hokkaido, rødløg og feta

Jeg er blevet ret vild med græskaret hokkaido . Det er forholdsvis en ny spise for mig, men jeg er virkelig blevet vild med det! Den søde smager spiller virkelig godt sammen med rødløg og den salte feta i denne her salat. Og så skal den bare bages i ovnen, så den ikke bliver helt blød, men der stadig er lidt bid i den. Yum, det er altså godt! Så try it out, hvis du også er blevet lidt i efterårshumør og har lyst til at prøve hokkaidogræskaret af!

Bulgursalat med hokkaido, rødløg og feta

Til 4 personer

Ingredienser

1/2 stort hokkaido eller et lille.

1 spsk olivenolie

Timian eller rosmarin

3 dl. bulgur

1 rødløg

2 håndfulde spinat

3 spsk. fetaost

1 håndfuld mandler

Peber og salt.

Fremgangsmåde

 • Skær græskaret over på midten og grav indmaden ud med en ske.
 • Sker de to halve græskar i både eller skiver og læg dem på en bageplade. Kom olie på. Jeg bruger en oliespray fra Holm, som er ret praktisk i sådan en situation er, så man ikke kommer til at hælde en hel liter olie ud over græskarstykkerne. Men dryp lidt olie udover og bagefter lidt salt og timian eller rosmarin. Alt efter hvad du fortrækker.
 • Bag i ca. 20-25 minutter i ovnen ved 200 grader.
 • Når græskarstykkerne har fået nok lader du dem afkøle og skærer dem i mindre stykker.
 • Kog bulguren med lidt salt og lad den afkøle.
 • Skyl spinaten og rist mandlerne på en pande.
 • Hak mandlerne og skær rødløget i fine skiver
 • Bland bulgur med spinat, hakkede mandler, rødløg, feta og græskar.
 • Kom lidt god olivenolie på til sidst og friskkværnet peber.

Da jeg lavede den forleden spiste jeg blot salaten som en ret i sig selv. Men næste gang tror jeg, at jeg vil lave de her lækre krydrede kødboller til!

Velbekomme

Bulgursalat med hokkaido, rødløg og feta

Bulgursalat med hokkaido, rødløg og feta

Bulgursalat med hokkaido, rødløg og feta

Risotto med svampe

Risotto med svampe

Svampesæsonen er over os, og i denne anledning kommer der ikke mindre en endnu ægte italiensk klassiker på bloggen, nemlig svamperisotto. Men denne her herlige opskrift kan jeg ikke selv tage æren for. Det er ikke sikkert alle der læser med ved det, men før Verdensmadblog.dk skrev jeg i flere år en madblog sammen med min søster. Og om nogen er hun er altså også god i et køkken! Og denne her herlige opskrift på svamperisotto er nemlig min søsters, som hun i sin tid skrev til vores daværende madblog. Den smager seriøst godt og er desuden rimelig nem at gå til! Så go ahead og spring ind i den herlige svampesæson med en stensikker opskrift!

Risotto med svampe 

Til 4 personer

Ingredienser 

 • lidt olivenolie
 • 4-5 skalotteløg
 • 3 fed hvidløg
 • 350 gram risottoris
 • 2 dl hvidvin
 • 9 dl. hønsefond/bouillon
 • 70 gram smør
 • 40 gram parmesanost
 • 400 gram champignon (eller andre svampe)
 • saften fra en halv citron

Risotto med svampe

Risotto med svampe

Hvordan? 

 1. varm hønsefonden op eller kog vand til bouillon
 2. rens og del champignonerne i kvarte
 3. varm en pande med olie og en klat smør – tilsæt champignon, et fed hvidløg skåret i skiver og lidt citronsaft, lad champignonerne blive ristet, mens du laver risottoen

Risotto med svampe

Risotto

 • Varm 2 spsk olivenolie i en gryde eller sauterpande
 • Tilsæt finthakket løg og hvidløg og lad det svitse et par minutter – det må ikke blive brunt.
 • Tilsæt risene og rør jævnligt i et minuts tid
 • Tilsæt hvidvin og lad det koge ind
 • Tilsæt den varme fond med en stor øseske lidt ad gangen
 • Lad det koge ind og tilsæt lidt mere
 • Gentag indtil risene er ved at være møre (det skulle gerne passe med 9 dl. bouillon).
 • Tilsæt de ristede champignoner, men gem en håndfuld til serveringen
 • Tilsæt smør og revet parmesanost
 • Tilsæt lidt citronsaft og smag til med salt og friskkværnet sort peber
 • Anret risottoen i et fad, drys med de ristede champignon, lidt persille eller rucola og et skvæt olivenolie
 • Server straks – evt. med en herlig fennikelsalat til

Risotto med svampe

Risotto med svampe

Risotto med svampe

Velbekomme

Sprøde sweet potato fries!

Sprøde sweet potato fries!

Jeg må faktisk indrømme, at jeg i lang tid slet ikke har været med på sød-kartoffel-bølgen. Jeg smagte engang for nogle år tilbage, på et hipster julemarked i Berlin, nogle sweet potatoe fries, hvor jeg ikke var særlig imponeret. Jeg tror måske det var lidt for nyt og lidt for mærkeligt for mig på daværende tidspunkt, haha. Og siden da har jeg aldrig kastet mig over den herlige store kartoffel. Men så sent som i sidste måned, hvor jeg var i London fik jeg og en veninde nogle fritter lavet på søde kartofler på en diner, og jeg var helt syg med dem! Det er mærkeligt, hvordan noget lige pludselig kan smage helt vildt godt, når man i første forsøg ikke var impressed. Anyway jeg havde vildt meget lyst til de her fritter igår, lørdag formiddag, hvor fredagens eskapader skulle kureres. Og heldigt nok havde jeg en stor sød kartoffel liggende, da de et par dage forinden havde været på tilbud i min lokale Super Brugsen, jubi. Så her får du nok verdens nemmeste opskrift på hjemmelavet fritter med estragonmayo. Jeg elsker estragon, og hvis du ikke har prøvet før at komme estragon i din mayo, så er det på tide du får det gjort. Det kan pifte en hver mayo op!

Sprøde sweet potato fries

Sprøde sweet potato fries 

Til 2 personer

Ingredienser 

1 stor sød kartoffel (ca. 500g)

2 spsk. olivenolie

Flagesalt

Mayonaise (efter behov;) )

1/2 tsk tørret estragon eller et par stilke friske

 

Hvordan? 

 • Tænd ovnen på 200g
 • Skræl og skær kartoffel i skiver/strimler/både, hvad der nu lige er til efter størrelsen på kartoffelen.
 • Bland på en bageplade med salt og olivenolie
 • Bag i oven i ca. 30-40 minutter. Sørg for at vende fritterne lidt undervejs
 • Hak den friske estragon (eller kom den tørret estragon) i en skål med mayonaise. Bland det sammen og server med de sprøde og lune fritter.

Sprøde sweet potato fries

Velbekomme

 

Salat med kidneybønner, persille og feta

Salat med kidneybønner, persille og feta

En drønlækker salat som smager helt fantastisk med haydari eller tzatziki til! Try it out!

Ingredienser?

 • 2 dl. opblødte og kogte kidneybønner (bønnerne sættes i blød 8-10 før og koges herefter i 30-40minutter ved svag varme)
 • 1/2 peberfrugt (grøn, gul eller rød – eller lidt blandet)
 • 1 håndfuld frisk bredbladet persille
 • 2 spsk god feta
 • 1 rødløg

Hvordan?

 • Snit peberfrugt, rødløg og persille og bland med de kogte, afkølede kidneybønner og feta.

Voila, bon appetit!

Salat med kidneybønner, persille og feta

Auberginefrikadeller og en grøn salat med blåbær

Auberginefrikadeller og en grøn salat med blåbær

Måske menuen skal være vegetarisk i aften? I så fald er de her aubergine-dunser ikke noget dårligt valg.

Auberginefrikadeller

Ingredienser?

 • En aubergine
 • 1,5 dl rasp
 • Et fed hvidløg
 • En håndfuld bredbladet persille
 • Saft af en halv citron
 • Lidt god parmesanost
 • En smule frisk chili
 • Lidt salt og peber
 • Olie til stegning.

Hvordan?

– Prik hul i en aubergine og kog den i mikroovnen i 7 minutter ved højeste funktion(ja, det lyder underligt, men det fungerer fremragende) ved at lægge den på en tallerken.

– lad den afkøle, skær den i mindre stykker og blend den herefter med de øvrige ingredienser.

– tril kugler af dejen, vend dem i rasp og steg herefter på panden- de suger temmelig meget olie, så det er en god ide at lade dem trække lidt på noget køkkenrulle efterfølgende.
Grøn salat med blåbær

Ingredienser?

 • Feldsalat
 • Fetaost
 • Cherrytomater
 • Forårsløg
 • Avokado
 • Agurk

Hvordan?

– Skær og snit grønsagerne, og kom de friske blåbær på.
Voila, bon appetit🙌🏻👍🏻

Auberginefrikadeller og en grøn salat med blåbær