Tabouleh med mandler og mynte

I weekenden holdt jeg fødselsdag for en flok af mine veninder. Og hvis der er noget jeg er vild med, så er det at gå all in på et tema. Og jeg er især vild med at gøre det når jeg inviterer til fødselsdag eller noget i den duer. Og i weekenden var temaet tyrkisk… Eller det var en blanding af tyrkisk og mellemøstlig. Det er jeg nemlig ret vild med for tiden! Så jeg kan godt afsløre at der kommer mere fra den boldgade i den kommende tid her på bloggen. Jeg har nemlig tænkt mig, at dele flere af de retter som jeg serverede i weekenden. Men vi lægger ud med en ret klassisk en af slagsen, nemlig tabouleh.

Tabouleh

Tabouleh stammer oprindeligt fra bjergfolket i Libanon og Syrien, men er med tiden gået hen og blevet den mest udbredte salat at spise i mellemøsten og senere hen også meget populær i den vestlige verden.  Og det er der heller ikke så meget at sige til, for det er virkelig en drønlækker salat! I mellemøsten varierer den meget fra land til land, hvor meget persille der kommes i, ligesom det er også er forskelligt om den bliver lavet med bulgur eller couscous. I min version har jeg brugt bulgur. Derudover er det også forskelligt , hvad folk spiser den til. I mellemøsten bliver den tit serveret til ‘meze’ som er et stort orgie af en masse små delikate retter. Men ellers kan den også serveres i fladbrød eller som tilbehør til kød eller andre retter. Jeg serverede den sammen med et par andre salater, kylling i ovnen, en myntedressing og lidt forskelligt.

But here we go:

Til 4 personer

Ingredienser

2 dl. bulgur

1 stort bundt bredbladet persille

1 stort bundt frisk mynte

30 gram mandler

10 cherrytomater

1/5 agurk

1/5 rødløg

Saften fra 1/2 lime

Olivenolie

Salt og peber

Fremgangsmåde

Kog bulguren som anvist på pakken. 1:2 dl. vand i 25 minutter plejer at passe for mig, hvis det er grov bulgur jeg bruger. Rist mandlerne hele og hak dem herefter. Skær tomat, rødløg og agurk i meget små stykker. Hak persille og mynte fint. Når bulguren har kogt og kølet af i lidt tid, blander du den med tomat, agurk, rødløg, mandler, mynte og persille.  Pres saften fra limen ud over salaten, kom olivenolie på og smag til med salt og peber. Woila og så er den klar til at blive anrettet. God fornøjelse

tabouleh

tabouleh

Tabouleh

Wrap med laks og avokado

Wrap med laks og avokado

I dag får du opskriften på verdens hurtigste aftensmad eller frokost for den sags skyld. Og med verdens hurtigste mener jeg virkelig verdens hurtigste! Jeg tror samlet set den tager 4 minutter at lave og wupti, så er den klar til at blive spist! Ikke dårligt hva? Og så smager den oven i købet tæske godt! Og hvis du ikke har gættet det ud fra billedet eller overskriften, så kan jeg afsløre at verdens hurtigste aftensmad er en wrap med flødeost, laks, ruccola, avocado og sort peber! Jep. Så enkelt er det. Men for lige at være lidt mere konkret har jeg lige skrevet forholdende ned:

Ingredienser 

1 spsk flødeost

1/2 avokado

50-80g røget laks

1 håndfuld ruccola

Sort peber

Flagesalt

Fremgangsmåde

Smør flødeost ud på din wrap og kom den friske ruccola oven på, kom herefter laksen på og avokadostykkerne til sidst. Drys med salt og peber.

Hvis jeg kun laver til mig selv, plejer jeg bare at rulle den og spise den som en kebab, men ellers er den også oplagt at skære ud i nogle små hapsere, på ca. 4 cm. i tykkelsen. Hvis du kan lade være med at spise den lige med den samme, kan du også pakke den i filmpapir og lægge den på køl en times tid. Det er især oplagt at gøre, hvis du har tænkt dig at skære den ud, da den så lige får lov at “sætte” sig lidt.

Wrap med laks og avokado

Læs også: Laks med frisk pasta, edamamebønner, dild og wasabi

Quinoasalat med sprøde kyllingeoverlår

Quinoasalat med sprøde kyllingeoverlår

En undervuderet og virkelig lækker spise er kyllingelår i ovnen! Det er super nemt, og tit får man også mere kylling for pengene, hvis man får fat i en god pakke kylling end ved kyllingebrystfillet. Jeg blev helt forskrækket da jeg forleden dag i Rema så at kiloprisen på økologisk kyllingebrystfilet var 120kr. per halvkilo! Omg tænkte jeg bare, det bliver ikke på mit nuværende SU budget 😀 Men i stedet fandt jeg en god pakke dansk kylling med nogle fine kyllingeoverlår i Super Brugsen. Jeg havde en rest quinoa på lager, lidt mandler og nogle friske grønsager. Og med disse sager, når man altså rigtig langt. Så her får du opskriften på en lækker og hurtig quinoasalat med sprød kylling til.

Til to personer

Sprøde kyllingeoverlår 

Ingredienser

2-4 kyllingeoverlår eller alm. kyllingelår alt efter størrelse.

Olivenolie

Salt og peber

Sådan gør du: 

 • Læg kyllingelårene i et ildfast fad og dryp med olivenolie og salt og peber
 • Steg dem i ovnen i 30-40 minutter ved 200grader varmluft, giv dem eventuelt nogle minutter på ovenvarme eller grill til sidst, får at få skindet ekstra sprødt.

Quinoasalat 

Ingredienser

2 dl. quinoa

1 håndfuld mandler

1/4 agurk

1 rødløg

5 cherrytomater

Blandet salat

Sådan gør du: 

 • Kog quinoaen efter 1:1,5 med lidt salt i en gryde, og lad den køle af herefter.
 • Skyl salaten
 • Rist og hak en håndfuld mandler
 • Skær agurk og cherrytomater i mindre stykker
 • Skær et rødløg i mindre skiver
 • Bland salat, quinoa, mandler, agurk, cherrytomater og rødløg
 • Kom en god olie-eddikedressing på inden servering.

 

Olie-eddike dressing

2 spsk. olivenolie

1 tsk. honning

1/2 tsk. balsamicoeddike

1/2 tsk. sennep

Lidt salt og peber

Sådan gør du:  

 • Bland ingredienserne godt sammen og dryp den over salaten.

Server quinoasalaten med de sprøde kyllingeoverlår. Yum. Velbekomme.

quinoasalat og sprød kylling

quinoasalat og sprød kylling

 

Bulgursalat med hokkaido, rødløg og feta

Bulgursalat med hokkaido, rødløg og feta

Jeg er blevet ret vild med græskaret hokkaido . Det er forholdsvis en ny spise for mig, men jeg er virkelig blevet vild med det! Den søde smager spiller virkelig godt sammen med rødløg og den salte feta i denne her salat. Og så skal den bare bages i ovnen, så den ikke bliver helt blød, men der stadig er lidt bid i den. Yum, det er altså godt! Så try it out, hvis du også er blevet lidt i efterårshumør og har lyst til at prøve hokkaidogræskaret af!

Bulgursalat med hokkaido, rødløg og feta

Til 4 personer

Ingredienser

1/2 stort hokkaido eller et lille.

1 spsk olivenolie

Timian eller rosmarin

3 dl. bulgur

1 rødløg

2 håndfulde spinat

3 spsk. fetaost

1 håndfuld mandler

Peber og salt.

Fremgangsmåde

 • Skær græskaret over på midten og grav indmaden ud med en ske.
 • Sker de to halve græskar i både eller skiver og læg dem på en bageplade. Kom olie på. Jeg bruger en oliespray fra Holm, som er ret praktisk i sådan en situation er, så man ikke kommer til at hælde en hel liter olie ud over græskarstykkerne. Men dryp lidt olie udover og bagefter lidt salt og timian eller rosmarin. Alt efter hvad du fortrækker.
 • Bag i ca. 20-25 minutter i ovnen ved 200 grader.
 • Når græskarstykkerne har fået nok lader du dem afkøle og skærer dem i mindre stykker.
 • Kog bulguren med lidt salt og lad den afkøle.
 • Skyl spinaten og rist mandlerne på en pande.
 • Hak mandlerne og skær rødløget i fine skiver
 • Bland bulgur med spinat, hakkede mandler, rødløg, feta og græskar.
 • Kom lidt god olivenolie på til sidst og friskkværnet peber.

Da jeg lavede den forleden spiste jeg blot salaten som en ret i sig selv. Men næste gang tror jeg, at jeg vil lave de her lækre krydrede kødboller til!

Velbekomme

Bulgursalat med hokkaido, rødløg og feta

Bulgursalat med hokkaido, rødløg og feta

Bulgursalat med hokkaido, rødløg og feta

Sprøde sweet potato fries!

Sprøde sweet potato fries!

Jeg må faktisk indrømme, at jeg i lang tid slet ikke har været med på sød-kartoffel-bølgen. Jeg smagte engang for nogle år tilbage, på et hipster julemarked i Berlin, nogle sweet potatoe fries, hvor jeg ikke var særlig imponeret. Jeg tror måske det var lidt for nyt og lidt for mærkeligt for mig på daværende tidspunkt, haha. Og siden da har jeg aldrig kastet mig over den herlige store kartoffel. Men så sent som i sidste måned, hvor jeg var i London fik jeg og en veninde nogle fritter lavet på søde kartofler på en diner, og jeg var helt syg med dem! Det er mærkeligt, hvordan noget lige pludselig kan smage helt vildt godt, når man i første forsøg ikke var impressed. Anyway jeg havde vildt meget lyst til de her fritter igår, lørdag formiddag, hvor fredagens eskapader skulle kureres. Og heldigt nok havde jeg en stor sød kartoffel liggende, da de et par dage forinden havde været på tilbud i min lokale Super Brugsen, jubi. Så her får du nok verdens nemmeste opskrift på hjemmelavet fritter med estragonmayo. Jeg elsker estragon, og hvis du ikke har prøvet før at komme estragon i din mayo, så er det på tide du får det gjort. Det kan pifte en hver mayo op!

Sprøde sweet potato fries

Sprøde sweet potato fries 

Til 2 personer

Ingredienser 

1 stor sød kartoffel (ca. 500g)

2 spsk. olivenolie

Flagesalt

Mayonaise (efter behov;) )

1/2 tsk tørret estragon eller et par stilke friske

 

Hvordan? 

 • Tænd ovnen på 200g
 • Skræl og skær kartoffel i skiver/strimler/både, hvad der nu lige er til efter størrelsen på kartoffelen.
 • Bland på en bageplade med salt og olivenolie
 • Bag i oven i ca. 30-40 minutter. Sørg for at vende fritterne lidt undervejs
 • Hak den friske estragon (eller kom den tørret estragon) i en skål med mayonaise. Bland det sammen og server med de sprøde og lune fritter.

Sprøde sweet potato fries

Velbekomme

 

Kylling med serranoskinke og feta, og en nem kartoffelsalat

Kylling med serranoskinke og feta, og en nem kartoffelsalat

Vejret er jo helt eminent for tiden, og jeg som ellers troede grillsæsonen var ovre, hæv lykkeligt den lille gas-grill frem fra kælderen igår! Grillaftenen endte dog ikke helt som den skulle.. Jeg og en veninde havde ellers pakket en god kurv med kartoffelsalat, prosecco, chips og godt humør, og fandt os så et herligt spot i Botanisk Have. Men da jeg er ved at række grillen til, opdager vi at vi har glemt kyllingen, som vi skulle grille.. Damn, hvor var det bare ærgerligt! Så ja, grillturen i Botanisk Have endte med at vi drak prosecco og spiste chips. Men det var nu også hyggeligt. Det endte så med at kyllingen blev lavet på en pande derhjemme i stedet for! Så ingen lækre picnic-billeder af kyllingen på grill, som jeg ellers have håbet. Men den smagte drøngodt alligevel, så nu får du opskriften og derudover en opskrift på den kartoffelsalat, som jeg biksede sammen igår.

 

Kylling med serranoskinke

Til 2 personer

Ingredienser

2 kyllingebryster

1 lille rødløg

1 håndfuld persille

3 spsk. fetaost, f.eks puk eller taverna i blok.

4 skiver serranoskinke (ca. 60g)

Salt og peber

 

Hvordan? 

 • Skær kyllingebrysterne forsigtig i midten, uden at skære den midt over, men for at gøre plads til fyldet
 • Hak rødløg og persille og bland det i en skål med feta, salt og peber
 • Mos fetablandingen godt sammen og fordel fyldet i de to kyllingebryster
 • Tryk brystfiletterne forsigtigt sammen og rul hver kyllingebryst i to skiver serranoskinke.
 • Bind de to kyllingebrystfiletter forsigtigt ind i lidt kødsnor, for at fyldet ikke ryger ud.
 • Steg enten kyllingefiletterne på grill i ca. 20 minutter og sørg for at vende dem undervejs, de tyve minutter gælder også, hvis det foregår på panden i olivenolie eller i ovnen på en bageplade. Men hold dog alligevel øje med dem, da der jo nemt kan være forskel på størrelsen af kyllingebrysterne og stegetiden derfor kan variere.

Kylling med serranoskinke og feta, og en nem kartoffelsalat

Kylling med serranoskinke og feta, og en nem kartoffelsalat

Kartoffelsalat med cremefraichedressing 

Ingredienser

3 håndfulde aspargeskartofler

4 store tomater

1/2 agurk

2 forårsløg

1,5 dl. cremefraiche (jeg var vist ude i en creme fraiche 6% til min dressing igår, men federe kan også sagtens bruges)

1/2 bundt purløg

1 tsk. ketchup

1 tsk. sennep

1 tsk. æblecideredike

Salt og peber

 

Hvordan? 

 • Kog og pil aspargeskartoflerne og lad dem afkøle
 • Skær agurk og tomater i mindre tern
 • Hak forårsløget og bland det med kartoflerne, agurk og tomat.
 • Bland cremefraiche, purløg, ketchup, sennep, æblecideredike og smag dressingen til med salt og peber.
 • Vend dressingen rundt i kartoffelsalaten og server den med lidt friskkværnet peber og flagesalt på toppen.

Kylling med serranoskinke og feta, og en nem kartoffelsalat

Kylling med serranoskinke og feta, og en nem kartoffelsalat

Voila, velbekomme!

 

Quinoasalat med broccoli, mandler og paprikamarieneret kylling

Quinoasalat med paprikamarieneret kylling, broccoli og mandler.

I dag får du en opskrift på en herlig salat, som jeg lavede den anden dag. Tit bliver de bedste salater til, synes jeg, når man bare bruger de sager man lige har liggende i køleskabet og blander dem med, hvad man lige har af kerner, linser, couscous eller lignende også selvfølgelig mandler. Hvis du har fulgt med på bloggen har du nok lagt mærke til at jeg tit kommer mandler i mine salater. Jeg elsker virkelig mandler, de kan virkelig redde en hver salat!

Quinoasalat med broccoli, mandler og paprikakylling

Til 2 personer

Salaten

1/2 broccoli

Lidt fintsnittet hvidkål

1/3 agurk

1 dl. quinoa

1 dl. grønne linser

1 håndfuld mandler

 

Paprikamarineret kylling

200g kyllingebryst

2 tsk. sød paprika

1 spsk. olivenolie

Salt og peber

Saft fra en 1/4 citron

 

Olie-eddike-dressing 

2 spsk. olivenolie

1 tsk. sennep

1,5 tsk. akaciehonning

1 tsk. sød balsamico eddike

Saft fra 1/4 citron

Salt og peber

 

Hvordan?

 • Kog quinoaen (1:1,5 dl. vand)
 • Kog de grønne linser, eller gør som mig og køb nogle økologiske grønne linser på dåse og dræn dem. De smager super godt, også er det lidt hurtigere end at koge nogle tørre.
 • Kom broccolien i en si og drys med lidt salt. Hæld herefter kogende vand på, så de lige bliver dampet, men stadig bevarer sprødheden.
 • Halver agurken og skær den i skiver, og snit herefter hvidkålen.
 • Kom mandlerne på en pande og rist dem forsigtigt. Hak dem herefter groft.
 • Skær kyllingebrystet i skiver, kom den i en frysepose med paprika, salt og peber.
 • Steg kyllingen på en pande i olivenolie og dryp den til sidst med citron.
 • Bland alle ingredienserne til dressingen sammen.
 • Bland herefter linser, quinoa, broccoli, agurk, hvidkål, mandler og kylling sammen og server dressingen til. Drys evt. salaten med lidt ekstra god sort peber.

Voila, og hav en dejlig tirsdag.

Quinoasalat med paprikamarieneret kylling

Quinoasalat med paprikamarieneret kylling

 

 

Vietnamesiske friske ruller vo. 2

Det er ved at være lidt tid siden sidst, og som sidste indlæg afslørede har jeg været i Vietnam. Udover Vietnam var jeg også et par uger i Cambodia og et lille smut i Thailand. Og det er vist ikke kommet bag på nogle, hvis I følger med på de sociale medier, at det asiatiske køkken har stjålet mit hjerte. Ikke at tage fejl af, at jeg da har lavet en thailandsk wok her og der, og især slået min folder i det Indiske køkken, som jeg virkelig elsker, men som forrige indlæg også er navngivet så har jeg virkelig været på en gastronomisk tour i Østen. Og, jeg er helt vild med det. Især  det Vietnamesiske køkken er jeg faldet for. Der er der for alvor knald på smagen, og næsten alle retter indeholder noget sprødt, noget friskt, noget stærkt og noget sødt. Det fungerer så godt. Så i dag er temaet selvfølgelig Vietnamesisk. Du får opskriften på friske vietnamesiske ruller, og noget nær verdens bedste peanutbutter-dip inspireret af en rigtig vietnamesisk koge-mama, som vi var på kokkeskole hos. Så hvis, du har planer om at besøge Vietnam i den nærmeste fremtid kommer her en kæmpe anbefaling til at tage på Bay Mau Eco Cooking Class nær Hoi An i det centrale Vietnam.

Friske ruller med korianer og rejer

Til 10 ruller

10 stykker rispapir

1 hjertesalat

1/2 mango

1 gulerod

1 håndfuld bønnespirer

100g risnudler

1/2 agurk

1 bundt koriander

30 store rejer

Hvordan?

 • Skær agurk, gulerod og mango fint i tynde strimler. Evt. gulerod og  agurk på et mandolinjern.
 • Skyld salaten og skær bladene over i halve.
 • Kog nudlerne og lad dem afkøle.
 • Kog rejerne, hvis de ikke er kogt i forvejen. Pil hoved og hale af dem og skær herefter rejerne over på den lange led. Så er de smallere og kan bedre være i rullerne.
 • Dyp rispapirets kanter i en tallerken med koldt vand, og dryp midten af papiret (på begge sider) vådt til sidst, ved at tage lidt vand på hånden og dryppe ud over.
 • Læg rispapiret på et skærebræt og læg så på den nederste del af rispapiret, et stykke salat, som du har skåret over. Oven på lægger du lidt nudler, agurk, gulerod, mango, koriander og bønnespirer.
 • Tryg grønsagerne forsigtigt sammen og rul forsigtigt en omgang. Fold herefter enderne i hver side ind.
 •  Læg nu 4-5 af de halverede rejer på rispapiret og rul videre henover rejerne med resten af rullen ind til du har rullet det sidste rispapir over.

**Rullerne kan selvfølgelig laves uden rejer, hvis man heller vil det. Grønsager kan jo vælges helt efter eget ønske, alt kan lade sig gøre. Så det er bare med at give sig i kast!

Verdens bedste peanutbutterdip 

3 spsk. peanutbutter

2 tsk. hoisin sauce

2 spsk. soya

1 spsk. fish sauce

1 tsk. rørsukker

1 dl. vand

2 fed hvidløg

Olivenolie

Hvordan?

 • Bland peanutbutter, hoisin sauce, soya, fish sauce, sukker og vand sammen i en skål.
 • Hak hvidløgsfedene fint og steg dem forsigtigt i olivenolie på en pande.
 • Kom herefter peanutbutterblandingen på panden.
 • Lad den koge forsigtig ved middel temperatur i ca. 3-5 minutter til den bliver tyk i konsistensen.
 • Kom eventuelt mere vand i, hvis du ønsker den tyndere.

God fornøjelse! Kom endelig med feedback, hvis I afprøver retten eller nogle af mine andre retter. Det er så hyggeligt at høre om 🙂

friske vietnamesiske ruller

Gastronomisk tour i Vietnam

Sin Chau!

Lige en hurtig update fra Vietnam! Vi er nu i Da Nang efter fire dage i Hanoi og et par i Mai Chau, et område 160 km. fra Hanoi som minder en smule om SaPa med rismarker og små lokalsamfund. Det hele ligner lidt noget fra middelalderen, hvor de har husdyr nederst i huset også bor familien ovenpå! Men det jeg egentlig ville fortælle om, er jo selvfølgelig noget om den vanvittige lækre mad man kan få i Vietnam! Hanoi er kendt for sine mange gadekøkkener, og her spiste vi sådan set heller ikke andre steder! På nær på vores hotel, hvor vi fik morgenmad! Det der med at spise phò til morgenmad er vi alligevel ikke helt nået til endnu.

Nedenfor ser I et udsnit af noget af det vanvittige lækre streetfood vi har spist!

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Bun cha er en specialitet fra Hanoi, som består af nogle krydrede stegte svinekødsfrikadeller i en suppe med løg, citrongræs, krydderurter, stegte forårsruller, risnudler og et stort fad frisk salat og urter blandt andet citronmelisse, koriander, mynte og eukalyptus.

Processed with VSCO with f2 preset

Nôm thit bò khô er en lækker oksekødssalat med både stegt og tørret oksekød med kål, koriander, bønnespirer, mynte, fiskesauce, peanuts og chili, nam!

Processed with VSCO with f2 preset
En anden aften stod menuen på phò og to andre retter med hhv. stegte ris og nudler, oksekød og pickles! (Jeg fik aldrig noteret de vietnamesiske navne ned)

Processed with VSCO with f2 preset

Igår fløj vi til Da Nang, en kystby i det centrale Vietnam. En af deres lokale specialiteter er fiskesuppen bún chả cá med blandt andet risnudler, græskar, koriander, forårsløg, fiskesauce og selvfølgelig fisk, serveret med en stor tallerknen krydderurter, salat og bønnespirer.

Jeg behøver vist ikke sige det to gange at jeg er fuldstændig forelsket i den vietnamesiske madkultur! Der er så meget knald på smagen og de friske krydderurter.

Om lidt tager vi en taxa til Hoi An, hvor vi har planer om at tage på madkursus, tage på stranden, få massage (som er tiltrængt efter en meget varm og hård hike i Mai Chau), dyrke yoga og spise endnu flere vietnamesiske banh my med paté, koriander og kål!

Hav det godt så længe!


Sommersalat med fennikel og parmesanost

Selvom vejret ikke er helt til at regne med fortiden, får I alligevel opskriften på denne her skønne sommersalat. Jeg lavede den sidste weekend, hvor vi, i dog lidt overskyet vejr, grillede i baggården. Stilheden herinde skyldes, at jeg i sidste uge fik sommerferie og jeg siden da, virkelig bare har holdt ferie! Jeg har forsøgt at være lidt offline, selvom det er svært! I weekenden tager jeg på Northside, måske der skal raporteres om lidt spændende festivalmad? Jeg skal selv arbejde i Spiselaugets Sliders bod, så hvis i bliver burgersultne så kan det være vi ses! Nå men nu får i opskriften på den skønne salat:

Ingredienser: 

1/2 fennikel

30g Parmesanost (parmigiano reggiano)

1 håndfuld valdnødder

skovsyre

Balsamicoeddike (gerne en sød balsamcio)

Salt og peber

Hvordan? 

 • Snit fennikel fint, eller kør det på et mandolinjern
 • Rist valnødderne
 • Skær parmesan i tynde skiver, brug gerne en kartoffelskræller til at få stykkerne helt tynd og lækre.
 • Bland fennikel, valnødder, parmesan, balsamico, salt og peber og pluk lidt skovsyre og kom på toppen til pynt.

Haps, en dejlig og lækker salat blev til 😉

Salat med fenikkel og parmesan