Quinoasalat med kylling, mandler og syltede rødløg

Quinoasalat med kylling, mandler og syltede rødløg

Jeg forslår dig at du laver dig denne skønne salat, hvis du mangler noget inspiration til en lækker quinoasalat. Den er dødlækker med sprød kyllingebryst!

Til 2 pers.

Ingredienser?

  • 1dl quinoa
  • 2-300g kyllingebryst
  • Forårsløg
  • Syltede rødløg
  • En håndfuld mandler
  • Feta
  • Lidt frisk dild

Hvordan?

– Kog quinoa 1:1 i en gryd, husk lidt salt ved

– Rist og hak mandler

– Skær kyllingbryst i strimler og steg på panden

– Snit lidt frisk forårsløg og hak lidt god feta

– Bland quinoa med den sprøde kylling, de hakkede mandler, lidt syltede rødløg, forårsløg, frisk dild og feta.

Bon appetit 🙂

Quinoasalat med kylling, mandler og syltede rødløg

Hjemmelavede falafler med sesam

Hjemmelavede falafler med sesam

Her får du min opskrift på sprøde falafler med sesam. Try it out!

Til ca. 25 falafler

Ingredienser?

  • Blød 4dl kikærter op (tørre)
  • 1/2 bundt persille
  • 1 løg
  • 2 æg
  • 5 fed hvidløg
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 spsk stødt spidskommen
  • 1 spsk stødt koriander
  • 1 dl mel eller rasp
  • Salt og peber
  • 1 dl sesamfrø
  • Olivenolie til stegning

– Blød kikærter op ved at stille dem i vand minimum 12 timer, kikærterne skal endelige ikke koges herefter.

– Skær løg og hvidløg

– Blendt nu alle ingredienserne sammen på nær sesam og olie

– Form falaflerne som valnødder med en spiseske, vend dem i sesamfrø og tryk dem en anelse, så de ikke er helt runde

– Steg dem på panden med olivenolie. Der skal en del olie til for at de bliver sprøde og gennemstegte. Jeg brugte nok hvad der svarer til en 1 dl.

Bon appetit

Hjemmelavede falafler med sesam

Spidskålssalat med broccoli, ærter, sesam og hørfrø

Spidskålssalat med broccoli, ærter, sesam og hørfrø

Ved siden af mit studie arbejder jeg på et bosted for udviklingshæmmede voksne, og jeg elsker det, og jeg elsker især også at det er personalet der hver dag skal lave aftensmad. Så kan jeg nemlig få lov til at udøve min yndlingsbeskæftigelse sammen med beboerne. Og de får nogle gode oplevelser med mad! Igår blev denne salat en del af menuen, og selvom det på denne tid af året kan være lidt af en udfordring, at finde på forskellige og spændende salater kan det nu godt lade sig gøre alligevel:

Ingredienser? 

  • 1/2 spidskål
  • 1/2 broccoli
  • 1 gulerod
  • 1 rødløg
  • 1dl frosne ærter
  • 2spsk sesam
  • 2spsk hørfrø

Hvordan?

– Snit spidskål fint

– Hæld kogende vand over broccolien og skær den ud inkl. stokken

– Hæld kogende vand over de frosne ærter, og lad dem stå et par minutter inden du hælder vandet fra.

– Skræl og snit gulerødderne (jeg plejer at bruge skrællekniven til at rive guleroden færdig med efter skrællen er kommet af, så får man nogle fine tynde slices)

– Snit rødløget fin og bland med de øvrige ingredienser

– Rist sesam og hørfrø på en pande, og frøene i salaten til sidst.

Voila, velbekomme!

Spidskålssalat med broccoli, ærter, sesam og hørfrø

Rød thaiwok med kylling og grønsager

Rød thaiwok med kylling og grønsager

Denne her thaiwok er ved at blive en klassiker, den smager fantastisk med rød currypaste og cashewnødder oven på!

Til 4-6 pers.

Thaiwok

Ingredienser

  • 1 dåse kokosmælk
  • 4 tsk rød curry paste
  • 1 stort løg
  • 4 store fed hvidløg
  • 300g kyllingefilet
  • 1 squash
  • 1 rød peber
  • 5 gulerødder
  • 1 håndfuld cashewnødder evt. usaltede
  • En god portion friske spinatblade
  • Salt og peber
  • Nudler

Hvordan? 

  1. Kom 3 spiseskeer af det fede kokosmælk og 4 spsk rød curry paste i en sauterpande
  2. Snit løg og hvidløg fint og kom dem i panden
  3. Steg herefter kylling i panden
  4. Snit alle grønsagerne i fine strimler og kom dem i panden når kyllingen er er stegt
  5. Lad det hele koge op i et par minutter og sænk da varmen
  6. Kom cashewnødderne i og lad retten simre ca. 5 minutter, ikke for længe så grøntsagerne bliver alt for bløde
  7. Server i flot dybt fad med kogte nudler (ris kan også bruges) nedenunder
  8. Kom friske spinatblade på toppen og thai-agurke-salat på
  9. Spis med pinde

Server den enten med nudler og

Thai-agurke-salat

  • 1 forårsløg
  • En halv agurk
  • 1 lime
  • Salt og peber
  • Evt. frisk korianer
  1. Snit forårsløg fint og agurk i lange tynde strimler eller helt flade
  2. Pres en lime og bland saften med salt og peber, agurk og forårsløg
  3. Kom evt. frisk koriander i, hvis du er til det.

Eller med en

Lækker grøn salat med cashewnødder

Hvordan? 

– Snit hjertesalat, agurk og forårsløg

– Bland de grønne grønsager sammen og kom lidt ristede cashewnødder og lidt god olivenolie ovenpå.

Voila, bon appetit!

Rød thaiwok med kylling og grønsager

Rød thaiwok med kylling og grønsager

Ras el hanout-marineret oksekød med israelsk couscous, humus og en grøn salat

Ras el hanout-marineret oksekød med couscous og en grøn salat

Ras el hanout

Ras el hanout er en marrokansk krydderiblanding, som smager helt fantastisk og meget eksotisk, den kan købes i de fleste tyrkiske grønthandlere.

Ingredienser? 

  • 1 spsk ras el hanout
  • 1 spsk olivenolie
  • 3-400g oksekød i tern/strimler

Hvordan?

– Kom kød i en pose og mariner med olivenolie og ras el hanout-krydderiet.

– Lad det trække i 30 minutter i køleskab

– Steg på panden i olivenolie

Couscous salat

Ingredienser? 

  • 2 dl israelsk couscous
  • Kerner fra et granatæble
  • Et kvart bundt kruspersille
  • 1/4 rødebede

Hvordan?

– Kog israelsk couscous efter forholdet 1:3 dl vand og skær eventuelt et lidt rødbede, og kog med, så får couscousen en flot lyserød farve.

– Lad couscousen trække, og pil kernerne ud af granatæblet.

– Skyl persillen, og pil ca. et kvart bundt.

– Bland kernerne fra granatæblet og persillen sammen med couscousen, når den er kølet lidt ned.

Humus

Ingredienser? 

  • 1 dåse kikkerter
  • 2 fed hvidløg
  • 1/2 sambal oelek
  • 1 tsk spidskommen
  • 1/2 tsk sød paprika
  • 1/2dl olivenolie
  • 1 spsk tahin
  • Salt og peber

Hvordan?

– Alle ingredienser blendes sammen, og kommes i en skål. Pynt evt. med lidt paprika, nigellafrø og spidskommen på toppen

Grøn salat med feta og mandler

Ingredienser? 

  • Lidt blandet grøn salat
  • 1/4 agurk
  • 1 håndfuld mandler
  • Lidt syltede rødløg
  • Lidt god feta
  • Cherrytomater
  • Lidt granatæblekerner

Hvordan?

– Vask de friske salatblade

– Snit agurk og tomat fint.

– Rist og hak mandlerne.

– Tag lidt af de granatæblekerner du slog ud tidligere og bland sammen med de øvrige ingredienser.

Voila, bon appetit!

Ras el hanout-marineret oksekød med couscous og en grøn salat

Bruschetta med gedeost, og nogle med tomat

Bruschetta med gedeost, og nogle med tomat

For nogle dage siden bagte jeg de her koldhævede ølandshvedeboller, men da jeg desværre ikke havde nok fryserkapacitet til at jeg kunne fryse dem ned, blev de i stedet forvandlet til nogle drønlækre bruschetta igår. De er ideelle at lave, hvis du har noget daggammelt brød liggende, som er ved at blive lidt for tørt. Vi lavede to forskellige slags: nogle med tomat og basilikum og nogle med gedeost.

Bruschetta med tomat og basilikum

Til 10-15 bruschettaer, hvor halvdelen er med tomat og den anden med gedeost.

Ingredienser?

  • 4 store tomater
  • En god håndfuld basilikum
  • Olie, balsamico, salt og peber.

Hvordan?

– Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Sker brød ud til 7-8 bruchettaer og rist brødet i ovnen i 5-7 minutter.

– Når brødet er godt ristet tager du det ud af ovnen.

– Skær tomaterne i små tern, hak basilikum og bland med olie, balsamico, salt og peber.

– Kom tomatblandingen på de ristede stykker brød.

 

Bruschetta med gedeost

Ingredienser?

  • En halv 50-60g gedeost (jeg brugte den i rulle)
  • 2 spsk honning
  • 1 spsk olivenolie
  • Lidt salt
  • Frisk rosmarin

Hvordan?

– Skær brødet ud i 7-8 stykker.

– Skær gedeosten i 1cm. skiver og læg på brødet

– Bland honning og olivenolie og pensl blandingen oven på osten

– Pluk lidt frisk rosmarin og kom på bruschettaerne til sidst.

– Bag bruschettaerne i 5-7 minutter i ovnen, også ved 200 grader varmluft.

Bruschetta med gedeost, og nogle med tomat

Bruschetta med gedeost, og nogle med tomat

Voila, have fun!

 

 

 

 

Indisk simreret med kylling og grønne bønner

Indisk simreret med kylling og grønne bønner

Endnu en favorit, er denne indiske simreret med kylling og grønne bønner. Den er fuld af smag og smager helt fantastisk med raita og naanbrød.

Indisk kylling med grønne bønner 

Til 6-8 pers.

Ingredienser?

  • 3 spsk olivenolie
  • 3 løg
  • 5 fed hvidløg
  • 1 frisk rød chili
  • 2 tsk gurkemaje
  • 2 tsk korianderfrø
  • 2 tsk spidskommen frø
  • 1 tsk chiliflager
  • 1 tsk garam masala
  • En kvart frisk ingefær
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 dåse tomatpure
  • 6 store friske tomater
  • 1 dåse flåede tomater
  • 400g champignon
  • 500g kyllinebryst
  • 500g frosne grønne bønner
  • 1 dl vand
  • evt. halv dl. fløde
  • salt og peber

Hvordan? 

1. Hak løg, hvidløg, chili, svits i en sauterpande

2. Kom krydderierne i en morter, stød dem og kom dem i panden + tomatpure

3. Skær kyllingebrysterne ud og brun dem i krydderierne

4. Hak tomaterne i forholdsvis store stykker, rengør og skær champignonerne i skiver, riv den friske ingefær og tilsæt

5. Tilsæt flåede tomater + salt og peber

6. Lad det simre under låg i minimum 30 minutter

7. Smag til, tilsæt evt vand og fløde, hvis retten føles tør

8. Kom de grønne bønner i

9. Når bønnerne er tøet op og er varme, server da

Raita 

Ingredienser? 

  • En halv L youghurt naturel
  • 3 fed hvidløg
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 1 agurk
  • 5 store gulerødder
  • 5 store, friske tomater
  • salt og peber

Hvordan? 

  1. Snit gulerødderne fint, skær tomaterne ud i små stykker, fjern kernerne fra agurken og skær ligeledes den ud
  2. Bland spidskommen, fintsnittet hvidøg, salt og peber i youghurten
  3. Tilsæt herefter grønsagerne

Server hele molevitten med lunt naanbrød og evt. ris

Voila, bon appetit! Indisk simreret med kylling og grønne bønner

Guide til hjemmelavet sushi

Her får du min guide til at lave din egen sushi!

Råd nr 1. Hav god tid

Råd nr 2. Bliv ikke chokeret over en god opvask bagefter

Begynd med sushirisene. Dem kan du pænt gå i gang med et par timer før, hvis du har tiden til det. De bliver kun bedre af at stå og køle af i lang tid. Det er vigtigt at du er nøjagtig med kogningen og kommer en rigtig dosering af riseddike og sukker i, da det er alt afgørende for om risene får den rigtige sushi-konsistens og kan hænge sammen når du skal til at rulle sushien.

Sushi-ris 

Sushi til 4 pers

  • 6 dl sushiris (grødris kan også bruges, men bliver en del større og mere grødet end sushiris)
  • 6,5 dl vand*
  • 5 spsk riseddike
  • 3 spsk sukker (brug evt. flormelis, da det bliver lettere opløst i eddiken)
  • 1 tsk salt

* Der regnes ca. 1 dl + 1/10 vand ekstra pr. dl ris du koger.

  1. Hæld den angivende mængde ris i en skål og skyl med kold vand minimum 4 gange, eller ind til risene ligger i klart vand.
  2. Hæld vandet fra risene og kom dem i en gryde + det præcist afmålte vand
  3. Bring det langsomt i kog og sænk da varmen radikalt – Under låg
  4. Lad risene stå ved svag varme i 12 minutter (eller hvad der ellers er anført på posen) – Det er vigtigt at du ikke på noget tidspunkt løfter låget
  5. Risene har nu suet vandet og lad dem trække under låg i endnu 12 minutter
  6. Bland nu riseddike, sukker og salt i en skål og rør dem sammen til det hele er opløst
  7. Når risene har trukket kommer du riseddikeblandingen i og rører den godt ud i risene
  8. Risen skal nu køle af, og her er det en god idé at komme den i et flat fad (f.eks en tærteform el.), så er den også lettere at arbejde med bagefter. Men det vigtigste er bare at du ikke lader den stå og køle af i gryden eller i noget andet af stål/aluminium, da risene kan tage smag her af, og det er jo synd.
  9. Hvis du er i dårlig tid, kan du evt. sætte dem udenfor, under noget film vel at mærke. Eller i køleskabet.

Fisk 

Du kan købe rå frossen fisk specielt til sushi hos langt de fleste fiskehandlere. Det er praktisk og nemt da fiskene der er pakket ind i passende stykker og så er det heller ikke hvinende dyrt.

Tip til fisk

  • Tun
  • Laks
  • Krebsehaler
  • Tigerrejer

I Århus kan i anbefales P. Clausens Fiskehandel på havnen.

Ingredienser (til ovenstående mængde ris)

  • 10 plader kombutang
  • en halv agurk
  • 3 forårsløg
  • 2 avocadoer
  • 1 stk tun
  • 1 stk laks
  • 10 tigerrejer
  • 3 dl blandede sesamfrø
  • Et smule dild
  • 4 spsk mayonaise
  • 1 spsk sambal oelek

Selve processen

  1. Snit agurk og avocado i tynde, fine strimler på ca. 10 cm. Hak forårsløgene fint
  2. Rør mayonaise med sambal oelek og voila – du har en chilimayo
  3. Kom kogende vand over tigerrejerne så de bliver lyserøde. Halver dem evt.
  4. Skær tun og laks ud i tynde, fine strimler af 10 cm.
  5. Gør plads på dit køkkenbord, stil de afkølede ris, de snittede grønsager, fisken og chilimayo foran dig. Sæt også en stor skål med varm vand.
  6. Halver tangpladerne ved at bukke dem og skære dem over på midten med en skarp kniv
  7. Stil en tallerken klar med de blandede sesamfrø blandet med dild, til at rulle dine inside-out ruller i

Guide til hjemmelavet sushi

NU er du klar til at rulle sushi

Inside out 

  1. Læg et stykke tang (et af de halve du halverede før) på en bambusmåtte (vikl evt. bambusmåtten ind i vitawrap, så er den meget lettere at gøre ren)
  2. Dyp din hænder i det varme vand, så du kan håndtere de meget klistrede ris, og tag nu så mange ris, som der kan være i en hånd. Form risene til en kugle og placer den midt på tangpladen. Tryk nu risene ud til hjørne af tangpladen. Når risene dækker hele tangpladen vender du den om. Du er nu klar til at lægge fyld på tangen.
  3. Kom nu de ingredienser på du lige har lyst til og klem herefter fyldet sammen, ved at rulle bambusmåtten og risene rundt om fyldet. Tryk det så meget sammen, som muligt. Pas på med at fylde så meget fyld i at den ikke kan lukkes. Rul herefter videre, ved at løfte bambusmåtten fra risene og rulle måtten hele vejen rundt om rullen, så den lukkes. Flyt evt. lidt rundt på rullen – ud til den ene side, så den bliver jævn.
  4. Rul den nu i sesamfrø og læg den på et skærebræt

Makiruller 

  1. Processen er sådan set den samme her, den eneste forandring er dog: Vend ikke tangen om når du har kommer ris på.
  2. Hver forsigtig med dosering af ris herpå, da makiruller er noget svære at lukke, hvis der er for meget ris og fyld i
  3. Når du har rullet dem færdig med bambustangen og tangen lukker tæt, lægger du den på et skærebræt

Udskæring af sushi

  1. Stil en stor skål med varmt vand frem, et par stykker køkkenrulle og tag den skarpeste kniv du har.
  2. Dyp kniven i det varme vand, skær en rulle over på midten. Herefter hver halvdel i fire stykker.
  3. Tør kniven af i køkkenrulle, dyp den i det varme vandog gentag processen. På denne måde får du de fineste, ensformige stykker.

Guide til hjemmelavet sushi

Guide til hjemmelavet sushi

Server med soya, frisk ingefær og wasabi, og spis dem selvfølgelig med pinde.

Kartoffel-porre-suppe

Kartoffel-porre-suppe

Her får du min version af gammel klassiker!

Ingredienser?

  • 1 løg
  • 4 bagekartofler
  • 2 porrer
  • 1L grønsagsbouillon
  • 1/4 L fløde
  • salt og peber
  • persille og bacon
  • brød til servering.

Hvordan?

– Hak løg og svits dem lidt tid i en stor gryde.

– Skræl og skær kartofler og porrer ud.

– Kom dem i gryden i 5 minutter og hæld så bouillon ved.

– lad det koge ved svag varme til kartoflerne er kogt ud, Ca. 20-30 min og smag til med salt og peber.

– Tilsæt fløden og blend herefter suppen med en stavblender.

– rist noget godt brød, og steg lidt bacon på en pande
– hak bacon og persille.

– server suppen med brød til, og med bacon og persille på toppen.
Voila, bon appetit!

Kartoffel-porre-suppe

 

Auberginefrikadeller og en grøn salat med blåbær

Auberginefrikadeller og en grøn salat med blåbær

Måske menuen skal være vegetarisk i aften? I så fald er de her aubergine-dunser ikke noget dårligt valg.

Auberginefrikadeller

Ingredienser?

  • En aubergine
  • 1,5 dl rasp
  • Et fed hvidløg
  • En håndfuld bredbladet persille
  • Saft af en halv citron
  • Lidt god parmesanost
  • En smule frisk chili
  • Lidt salt og peber
  • Olie til stegning.

Hvordan?

– Prik hul i en aubergine og kog den i mikroovnen i 7 minutter ved højeste funktion(ja, det lyder underligt, men det fungerer fremragende) ved at lægge den på en tallerken.

– lad den afkøle, skær den i mindre stykker og blend den herefter med de øvrige ingredienser.

– tril kugler af dejen, vend dem i rasp og steg herefter på panden- de suger temmelig meget olie, så det er en god ide at lade dem trække lidt på noget køkkenrulle efterfølgende.
Grøn salat med blåbær

Ingredienser?

  • Feldsalat
  • Fetaost
  • Cherrytomater
  • Forårsløg
  • Avokado
  • Agurk

Hvordan?

– Skær og snit grønsagerne, og kom de friske blåbær på.
Voila, bon appetit🙌🏻👍🏻

Auberginefrikadeller og en grøn salat med blåbær