Salat med agurk, tomat og karse

Salat med agurk, tomat og karse

Her får du lige en drøn hurtig opskrift på en lækker og nem salat med tomat og agurk, to af de ingredienser, man som i de fleste køkkener er ret standart! Salaten var en del af det salat-orgie jeg kreerede til min mors fødselsdag forrige weekend. Og den var også en favorit, så hermed er opskriften givet videre, hvis du skal bruge en simpel salat, der fungerer til stort set alle tænkelige retter! Haps.

Ingredienser: 

Romainesalat

1/5 agurk

En håndfuld cherrytomater

Syltede rødløg efter behov

Karse

 

Hvordan?

  • Skyl, tør og snit romainesalaten
  • Skær agurk og cherrytomater i skiver
  • Bland salat, agurk, tomat med lidt syltede rødløg og friskklippet karse

Voila, og en lækker salat med blev til!

Salat med agurk og tomat

Salat med agurk og tomat

 

Salat med honningmarineret kylling, aubergine og couscous

Salat med honningmarineret kylling, aubergine og couscous

Jeg elsker aubergine, det kan pifte retter op på den lækreste måde. Her får du aubergine i en salat med en lækker honning- og citron marineret kylling og lidt andre gode sager.

Til 2 personer

Ingredienser:

2-300g kylling bryst

2dl. israelsk (eller alm.) couscous

1/2 aubergine

1 gulerod

En håndfuld persille

Lidt syltede rødløg

Lidt feta

20g mandler

 

Marinade til kylling:

1 spsk honning

Saft fra en 1/4 citron

Stødt koriander

Lidt revet ingefær

Salt og peber

Olivenolie

 

Hvordan?

  • Bland alle ingredienserne til kyllinge-marinaden sammen. Skær kyllingebrysterne i strimler og kom dem i en pose med marinaden. Lad den trække i køleskab i 1/2 time.
  • Kog israelsk couscous 1:1,5 dl. vand eller lav alm. couscous 1:1 ved at hælde kogende vand over. Husk salt.
  • Kog auberginen i mikroovnen i 6-7 minutter ved 700w. Prik hul i den med en gaffel inden. Ved at tilberede auberginen på denne måde, undgår du at overdynge den med olie for at den bliver blød og lækker.
  • Tag auberginen ud af mikroovnen når tiden er gået, lad den køle af og skær den så i firkantede stykker.
  • Steg auberginestykkerne i en pande med oliven, salt og peber.
  • Rist og hak mandlerne.
  • Steg de marinerede kyllingebryster på panden i olie og smag til med salt, peber og cayenne peber.
  • Skræl og riv en gulerod fint.
  • Bland til sidst kylling, aubergine, couscous, mandler, gulerod, friskhakket persille, lidt feta og syltede rødløg.

Bon appeit.

Salat med honningmarineret kylling, aubergine og couscous

Cookies med peanuts og mørk chokolade

Cookies med peanuts og mørk chokolade

I dag bevæger jeg mig over i det søde hjørne igen. Du får nemlig opskriften på nogle drøn lækre cookies. Jeg fik lyst til at bage cookies og da jeg i mit køkken ikke havde snerten af brun farin, som der ellers typisk kommes i cookies, forsøgte jeg mig med at bage dem uden. For mange år siden smagte jeg nogle cookies med peanuts i på en chokolade-messe i Århus, men jeg kan simpelthen ikke huske, hvem der havde bagt dem eller finde opskriften på nettet. Så jeg blev nød til at prøve mig frem, og de her blev vildt gode! Hvis, du ikke er til den lidt salte smag i kagerne kan du også bruge usaltede peanuts i stedet for.

 

Til 15 cookies

Ingredienser

120g smør

160g rørsukker

200g mel

2 æg

1 tsk bagepulver

100g mørk chokolade

3 spsk. saltede peanuts

 

Hvordan?

  • Hak peanuts og chokolade i mindre stykker.
  • Bland mel og bagepulver
  • Bland herefter sukker og smør i melet og til sidst æg, peanuts og chokoladestykker.
  • Sæt på en bageplade og bag i ovnen i ca. 15 minutter ved 170 grader.
  • Lad dem køle af på en rist bagefter og pak dem i en lufttæt dåse herefter, hvis du selvfølgelig ikke når at spise dem inden 😉

cookies med peanuts og mørk chokolade

cookies med peanuts og mørk chokolade

cookies med peanuts og mørk chokolade

cookies med peanuts og mørk chokolade

 

Øhaven #2

Øhaven

I dag giver jeg en lille update på, hvordan det går med min og min søsters øhave. For allerede nu sker der spændende ting. Vejret er noget omskifteligt for tiden så man må sige at haven har fået vand. Nok mere vand end sol, men det ser ikke ud til at noget er ved at drukne. Nej faktisk spirer det løs. Siden sidst har vi fået sået både forårsløg, en masse salat, spinat, løg, radiser, ærteblomster, rødbeder, gulerødder, purløg, jordbær, bønner og ærter. Vi var jo så heldige at overtage en have med fire palle-højbede, så vi har meget haveplads. Men vi fik det også hurtigt fyldt op, men jeg tror måske der er et lille hjørne fri, hvor jeg har tænkt mig at så lidt fennikel. Jeg har ingen idé om om det kan gro i det danske klima, men nu må vi se.

øhaven aarhus
Til venstre har vi sået forskellig farvede gulerødder og midt for jordbær.
øhaven aarhus
Til venstre har vi sået rækker med ærter og til højre grønne bønner.
øhaven aarhus
Yderst til venstre i hjørnet har vi sået rødbeder, midt for ærteblomster, til højre spinat og den lange spirrende rækker forneden er løg.
øhaven aarhus
Her i bedet er de første tre rækker fra venstre salat og i højre øverste hjørne forårsløg og i højre nederste hjørne radiser.

Som I kan se spirer det hist og pist. Dog skal vi have skildt forårsløgene fra hinanden da de gror for tæt, og derudover have gravet muldbakkerne længere ned i jorden. Radiseplanten på det sidste billede er vi også lidt i tvivl om, hvordan den har det og om den kan vokse. Derudover tænker jeg lidt på at fjerne ærteblomsterne og så nogle spiselige blomster i stedet.

Og nå jo, til sidst men ikke mindst, så er der et hav af små grønne blade på stilke i næsten alle bedende (de ses tydeligst på det billedet med ærter og bønner) som vi er ret sikre på er ukrudt.. Så der venter os også et lille arbejde med at få det fjernet, ak ja, det kan vel næsten ikke undgås i en køkkenhave. Om ikke andet så er det virkelig dejligt at komme ud til haven og spidsen af Århus Ø og blive blæst lidt i gennem engang i mellem. Og på de solrige dage vrimler det med folk i haven og på havnen, både bybøndere og gæster. Folk fisker, holder picnic og bader fra havnekanten. Og når der er vestenvind er der ikke en vind der rør sig på denne side af havnen, der er det virkelig dejligt.

Så, hvis du endnu ikke har været forbi, så kan det kun anbefales!

Øhave

Øhave

Øhave

Øhave

Øhave

Øhave

Syltede rødløg

I dag får du en opskrift på en af mine uundværlige ingredienser! Jeg har så godt som altid glas stående i køleskabet. For jeg elsker at komme dem i salater, men de er også geniale her til den kommende grillsæson, hvor der nok bliver grillet lidt flere langelændere end ellers. Det er selvfølgelig de herlige syltede rødløg jeg snakker om. De er pærenemme at bikse sammen også smager de fantastisk.

Rødløg

Jeg plejer at lave et glas på størrelse med det på billedet. De kan holde sig i lang tid i køleskabet når de er lagret i eddike, så det er perfekt.

 

Ingredienser 

1:1 dl. lagereddike og sukker

1 tsk sorte peberkorn

4-5 lagerbærblade

3-6 rødløg

Jeg plejer at lave af ca. 5 store rødløg og ca. 3 dl. eddike/sukker til den størrelse glas på billedet.

 

Hvordan?

  • Snit rødløgene i fine ringe.
  • Kog sukker og eddike op med peberkorn og lagerbærblade.
  • Hæld eddikemassen over rødløgene ligeså snart det koger.
  • Lav rødløgene i et patentglas, luk glasset med det samme med den kogende masse i og stil det på køl.
  • Rødløgene skal stå minimum fem timer at trække før de serveres.

syltede rødløg

syltede rødløg

Voilal 🙂

Salat med stegte gulerødder og speltkerner

I weekenden holdt min mor 50 års fødselsdag for familie og venner og menuen stod tapas. Virkelig lækker tapas fra Pathenia i Højbjerg. Det var virkelig overdådigt med en masse forskellige pølse, ost, frugt, forskellig brød, pesto og mange andre gode sager. Det kan anbefales. Til den dejlige tapas lavede jeg nogle forskellige salater, og dem har jeg selvfølgelig tænkt mig at dele med jer. Den første opskrift I får er med bl.a. gulerødder og speltkerner. Den gik rent ind ved alle gæster, store som små, så den må siges at være godkendt 😉

Ingredienser:

Blandede grønne salatblade

3 gulerødder

1dl. speltkerner

Lidt syltede rødløg

1 håndfuld mandler

Karse

 

Hvordan?

  • Skyl de friske grønne salatblade og slyng dem tørre.
  • Rist mandlerne på en pande og hak dem herefter
  • Kog 1dl speltkerner og lad dem køle af
  • Skær gulerødderne (skræl dem først, hvis der er behov for det) ud i skiver på 2 cm. i tykkelsen og steg dem i et par minutter på panden i lidt olie, salt og peber
  • Bland til sidst speltkerner, syltede rødløg, de hakkede mandler, salatblade, de stegte gulerødder og kom til sidst lidt karse på.

 

TIP: bland en dressing af 1/2 dl. olivenolie, 1,5 tsk. honning, 1 tsk. sennep, lidt citronsaft, balsamico eddike, salt og peber og kom lige før servering.

Velbekomme 🙂

salat

Processed with VSCO with f2 preset
salat med gulerod

 

Guide til Amsterdam

I dag får du en god guide til Amsterdam, i sidste uge var jeg nemlig på studietur med mit hold og de øvrige første semesterstuderende. Vi er i gang med vores eksamensprojekt, hvor vi skal udarbejde et website med fokus på mobile content, og skulle i den forbindelse vælge en Hollandsk virksomhed. Jeg og min studiegruppe har valgt et Hollandsk gourmet-supermarked. For heldigvis er pigerne jeg arbejder sammen, ligeså vilde med god mad og lækkert og smukt emballage, som jeg, så vi blev ret hurtige enige.

Vi havde en helt vild dejlig og spændende tur til Amsterdam, og udover field research og noget seriøst opgaveskrivning blev der selvfølgelig også plads til at opleve den smukke og spændende by! Det var min første gang i Amsterdam (udover en mellemlanding for flere år tilbage.. Men det tæller jo ikke;) ) og der er altid noget lidt spændende og frustrerende over at være i en ny storby for første gang. For man har en eller anden idé om, hvilket område man gerne vil finde i byen, typisk for mit vedkommende de lidt mere lokale og ikke så turistede områder. Men det kan være noget så svært at finde, når man ikke aner, hvilken retning man skal gå i. Men ved hjælp fra lidt forskellige guides på nettet, snakke med lokale og en cykel fik oplevet en masse spændende dele af Amsterdam. Nedenfor giver jeg et par tips og en lille guide til nogle af de steder som vi besøgte.

 

Lej en cykel 

Først og fremmest: lej en cykel. Amsterdam er flad som en pandekage, så det var en sand fornøjelse at cykle rundt, når man er vandt til de stride bakker i Århus. Der er en milliard cykler i byen, og hvis man synes cyklister i Danmark er vilde.. Ja så ved jeg ikke hvad cyklisterne i Amsterdam er. Folk cykler virkelig vildt og hurtigt rundt, og fodgængere kommer altså nummer to i rækken i trafikken. Til gengæld er der ikke særlig mange biler i byen fordi størstedelen cykler rundt.

Vi lejede cykler hos Starbike som ligger på: De Ruijterkade 143, 1011 AC Amsterdam 100 meter fra central stationen. Vi gav 17 euro for tre dage + forsikrig som kostede 8 euro.

Cykel

 

Tag på kanalrundfart

Dette er nok top-turistattraktionen men ikke desto mindre er det virkelig en god oplevelse. Man ser byen nede fra kanalerne og kommer helt tæt på de sjove og interessante husbåde, som der i skrivende stund findes 15.000 af i byen. Næste gang jeg skal besøge Amsterdam vil jeg helt klart kigge efter, om der skulle være nogle spændende husbåde på Airbnb, det kunne være virkelig spændende at bo i sådan en, og selvfølgelig håbe på noget dejligt vejr så man ligesom dem selv kan sidde på terrassen og nyde rosé i solen.. (nu drømmer jeg vist lidt)Men det kan altså virkelig anbefales. Der findes et hav af kanal-cruise-både ved kanalerne omkring central stationen og de sejler ca. hver 10. minut. Så det burde ikke være svært at finde en.

Vi gav 16 euro for en times rundtur, men de findes i alverdens prisklasser og også i de der Hop on-Hop off versioner ligesom turistbusserne.

kanalcruise

kanalcruise

kanalcruise

Processed with VSCO with f2 preset

kanalcruise

 

De ni gader  (De 9 Straatjes)

I området mellem gaderne Herengracht og Prinsengracht finder man de ni gader: Huidenstraat, Runstraat, Berenstraat, Reestraat, Wolvenstraat, Haartenstraat, Gasthuismolensteeg, Oude Spiegelstraat samt Wijde Heisteeg. Det er et virkelig hyggeligt område med små caféer, vintagebutikker, specialbutikker, kafferisterier, luksusbutikker og forretninger med nordiske brands såsom COS, Filippa K, Fjällraven, Samsoe Samsoe osv. Virkelig anbefalelsesværdigt område, hvor vi tilbragte meget tid. Også om aftenen er området her værd at besøge. Der er masser af små hyggelige barer der har åbent og vi besøgte bl.a. Café van Zuylen på Singel 159 flere aftener, hvor der er udeservering på broen, der går over kanalen lige udenfor. Der er altså bare noget charmerende ved at sidde på en bro, hvor du kan se kanaler og broer med lys på så langt øjet rækker.

god guide til amsterdam

 

Gode spisesteder

Jeg har taget nogle stykker af de steder, hvor vi spiste med. Der findes som før nævnt virkelig mange fine og hyggelige caféer i Amsterdam og prismæssigt er vi et god niveau under de standard cafépriser herhjemme.

Venus og Adonis

Prinsengracht 274, 1016 HH Amsterdam

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Der kom vist en lille skål med smør med i billedet, det håber jeg I kan leve med 😉 Men Venus og Adonis var en virkelig hyggelig café med rigtig god service og dejlige frokostretter. Vi fik hhv. salat med marinere kylling og en pita med teriyaki-kylling. Kan virkelig anbefales!

 

Café Wolvenstraat 23 

Wolvenstraat 23, Holland

salat

salat

Endnu en skøn cafe. Og her havde vi simpelthen alle sammen lyst til cæsar salat, så det fik. En vanvittig lækker cæsar salat med purløg og pocheret æg. Haps. Derudover havde caféen vietnamesiske nudelretter og supper.

 

Marqt

Wolvenstraat 32

I supermarkedet Marqt kan man købe rigtig meget lækkert to-gofood af friske råvarer, vi købte et par sandwichs en dag med hhv. røget laks og ost og skinke.

sandwich

sandwich

Jeg og min studiegruppe har som sagt valgt et Hollansk supermarked til vores eksamensprojekt, og er ligepræcis kæden Marqt. Det er et virkelig lækkert supermarked, hvor man kan få alverdens lækre produkter. De fokuserer på økologi og bæredygtighed og størstedelen af deres produkter er lokale, så vidt det er muligt. Marqt har som sagt også en del to-gofood og har endda en mikroovn stående i området efter kassen, så man kan varme sin mad, det var ret interessant! Vi købte dog sandwich i supermarkedet, så vi fik ikke brug for mikroovnen. Jeg vil virkelig anbefale at tage på besøg i Marqt, hvis du rejser til Amsterdam, supermarkedet minder rigtig meget om de Wholefood stores som ligger i London, hvis du kender til dem.

marqt

marqt

marqt

marqt

marqt

marqt

marqt

marqt

marqt

marqt

 

Foodhallen

Bellamyplein 51, 1053 AT Amsterdam

Foodhallen er et indendørs madmarked, som minder ret meget om Torvehallerne i København, om Markthalle Neun i Berlin og de mange streetfood markeder som findes omkring Brick Lane i London. Foodhallen er en del af et større markedsområde, hvor der også findes små designerbutikker, cykelforretninger, bibliotek og caféer. Markedet er indrettet i en gammel stationsbygning og matcher virkelig tidens trend med det rå interiør og store åbne rum, hvor man spiser sin take away ved lange plankeborde- og bænke. Foodhallen er super hyggelig og har en god atmosfære, og så kan man købe alt lige fra gourmet hotdogs til sushi, petit fours og tapas.

foodhall

foodhall

foodhall

god guide til amsterdam

god guide til amsterdam

god guide til amsterdam

god guide til amsterdam

I er selvfølgelig mere en velkomne til at lægge en kommentar, hvis I har spørgsmål eller ja kommentarer til noget.

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Ostebord og en opskrift på flutes

Hvis der er to ting jeg elsker, så er det ost og rødvin. Det er jeg vist generelt ikke helt ene om. Men især mine veninder er også med på vognen, og derfor holdt vi for nogen tid siden ost- og rødvinsaften. Et koncept der meget enkelt går ud på at alle tager en ost og en rødvin med, og voila så opstår der pludseligt et lækkert ostebord!

Her i indlægget vil jeg give lidt inspiration til, hvordan et sådan ostebord kan se ud også får du en opskrift på det perfekte flute .

Oste

Manchego: En på samme tid tør og cremet spansk ost, med en saltet og fyldig smag.

Prima Donna: Hollandsk ost, som på en måde minder lidt om parmesanost. Perfekt på ostebordet

Brie: Fransk hvidskimmnelost med en dejlig cremet og mild smag.

Port Salut: Også en fransk ost, den er mild i smagen og fast i konsistensen. En af mine favoritoste!

Gauda: Hollandsk ost med en lidt sød smag og en halvfast konsistens

Hø-ost: En ost lavet på komælk, fra køer som udelukkende har spist græs, urter og hø.

Emmentaler: Fransk ost med en halvfast konsistens. Den er lidt pikant og nøddeagtig i smagen.

Hav gus: Dansk ost. Den er fast i konsistensen og en frugtig og salt smag med en krystalliseret overflade.

Vesterhavsost: Dansk ost, som lagrer ved Bovbjerg Fyr ved vesterhavet. Den salte havluft blæser ind i ostelageret og giver den dens karakteristiske og delikate smag.*

Ostebord og en opskrift på flutes

 

Øvrige lækre sager

Mørk chokolade

En spansk pølse

Vindruer

Gulerodsstave

Rød peberfrugt

Forskellige kiks

Pesto- f.eks. ramsløg eller persillepesto

Ostebord og en opskrift på flutes

 

Det perfekte flute 

Ingredienser?

1 tsk sukker

25g gær

3 dl. lunken vand

1,5 tsk salt

2 dl. yoghurt naturel

6 dl. ølandshvedemel

Alm. hvedemel

 

Hvordan? 

  • Rør gæren ud i sukkeret
  • Bland med det lunkne vand og salt
  • Tilsæt yoghurt naturel og rør rundt.
  • Tilsæt ølandshvedemel og 3 dl. alm. hvedemel og rør med røremaskine eller håndmikser i 10 minutter.
  • Tilsæt lidt efter lidt mere hvedemel mens du rører/pisker.
  • Dejen skal være klebrig. Den skal have strukturen så den er for våd til at kunne æltes på bordet.
  • Stil til hævning minimum 6 timer.
  • Tænd ovnen på 250 grader og stil en plade ind på nederste rille
  • Læg bagepapir på bagsiden af en kold bageplade og sæt med to skeer dej på bagepladen i tre lige rækker. Drys med mel over flutesne
  • Når ovnen er helt gennemvarm tager du den varme plade ud, og flytte bagepapiret med flutesne fra den kolde plade til den varme.
  • Bag brødene ved 250 grader i fem minutter og skru herefter ned til 200 grader, hvor de skal have øvrige 10-12 minutter.

Voila, bon appetit.

Ostebord og en opskrift på flutes

Ostebord og en opskrift på flutes

Ostebord og en opskrift på flutes
Ostebord og en opskrift på flutes

*Ost på bordet, Samvirke

Hjemmelavet tacokrydderi

Jeg elsker tacos, så i dag får du opskriften på en hel taco middag, som den typisk ser ud hjemme hos mig. Og derudover får du opskriften på, hvordan du laver dit eget tacokrydderi. Det smager helt vanvittig godt, og hvis du spørger mig- meget bedre end de e-nummerfyldte krydderiblandinger man kan købe i supermarkedet. Så, give it a try 😉

Tacos 

Ingredienser:

1 spsk sød paprika

1 tsk stødt spidskommen

1/2 tsk stødt koriander

1 rødløg

1/2 rød chili

400g oksekød

1/2 rød peber

1dl opblødte og kogte røde kidneybønner

1dl sorte eller grønne kogte linser

Salt og peber

Olivenolie til stegning

Hvordan?

  • Brænd paprika, spidskommen og korianer forsigtigt af på panden til at starte af.
  • Hak rødløg og chili og svits let på panden.
  • Kom herefter kødet på panden og brun det.
  • Snit den røde peber i små tern og bland i kødet sammen med kidneybønner og linser.
  • Smag til med salt og peber.

Lav dit eget tacokrydderi

Guacamole 

Ingredienser

2 avocadoer

1/2 rød chili eller lidt sambal oelek

1 fed hvidløg

Citronsaft

Salt og peber

Hvordan?

  • Avocadoer moses
  • Chili hakkes og hvidløg presset
  • Rør alle ingredienserne sammen med en gaffel.

 

Grøn salat 

Ingredienser

3 håndfulde blandet salat

6 cherrytomater

1/2 agurk

1 rødløg

1dl majs

Lidt fetaost

Hvordan?

  • SKær cherrytomat, agurk og rødløg i fine stykker.
  • Bland med de øvrige ingredienser.

Server med ris eller tacoskaller, cremefraiche og salsasauce.

Lav dit eget tacokrydderi

Lav dit eget tacokrydderi

Lav dit eget tacokrydderi

 

Voila